Majoritatea ordonanţelor date de Guvernul Orban 1, în ultima zi de mandat, blocate la Consiliul Legislativ
Ordonanţa care privatizează programele de sănătate e în aer. Actul normativ este blocat la Consiliul Legislativ. În aceeaşi situaţie sunt aproape toate ordonanţele adoptate de Guvern în şedinţa maraton din ultima zi de mandat.
De Alexandra Popescu la 07.02.2020, 21:38Ordonanţa care privatizează programele de sănătate e în aer. Actul normativ este blocat la Consiliul Legislativ. În aceeaşi situaţie sunt aproape toate ordonanţele adoptate de Guvern în şedinţa maraton din ultima zi de mandat.
Revoluţia în Sănătate pare deocamdată amânată. Ordonanța propusă de ministrul Sănătății, Victor Costache, nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deci încă nu e în vigoare.
Actul normativ prevede ca bolnavii să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat fără să plătească bani în plus, însă doar în cadrul programelor naţionale. Doar că pentru aceste schimbări era nevoie şi de avizul Consiliului Legislativ. Într-o informare, instituţia a notificat Executivul că a solcitat avizul prea târziu.
În scrisoarea trimisă de Consiliul Legislativ către Secretariatul General al Guvernului se arată că Ordonanţa de Urgenţă privind reforma din domeniul Sănătăţii a fost trimisă către avizare pe 5 februarie, chiar în aceeaşi zi în care Guvernul a fost demis. În motivare se arată că un Guvern demis nu poate emite Ordonanţă de Urgenţă.
Chiar dacă este consultativ, avizul este obligatoriu. Fără el, actul e neconstituţional.
Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale: Obligaţia este doar a celui care face proiectul să ceară avizul. Dacă ăia nu dau, nu stai după ei până trece vara
De cealaltă parte, PSD spune că este ilegal ca Guvernul să trimită ordonanţa către Monitorul Oficial fără toate avizele.
Florin Iordache, deputat PSD: Guvernul este emitentul. Şi, atunci, Guvernul constată dacă a avut sau nu a avut condiţiile cerute de lege. Cine le trimite la Monitrul Oficial îşi asumă nelegalitatea
24 din 25 dintre ordonanţele avizate de Guvern în ultima zi de mandat sunt în aceeaşi situaţie, spun surse politice. Haosul creat ar putea avea efecte asupra economiei, avertizează analiştii.
Robert Croitoru, analist financiar: Ar putea fi influenţă chiar şi pe piaţa de curs valutar. S-ar putea să fie pe termen foarte, foarte scurt. În opinia mea, strict personală, văd un 4,85 ar fi un maxim că ar putea să ajungă euro pe jumătatea a doua a anului
Un curs mai mare înseamnă scumpiri în lanţ. Facturile, chiriile sau ratele la bănci sunt primele care cresc. Mai grav este că acestă criză se poate prelungi.
Andrei Ţăranu, analist politic: Poate să dureze până în trei luni, patru luni sau poate să se termine foarte repede. Dacă va dura foarte mult, va dura în funcţie de cum şi în ce fel se va poziţiona PSD
Învestirea unui nou Guvern ar putea pune capăt crizei.