(P) Cum funcționează o primărie modernă în 2022
Dacă ne raportăm la primăriile moderne ale orașelor Helsinki, Viena sau Tallinn, care sunt cele mai tehnologizate administrații din Europa, observăm că primăriile din România mai au mult de lucru. Însă, modernizarea și digitalizarea au început să fie îmbrățișate de ani buni și în România și există exemple bune și demne de urmat cum ar fi: Oradea, Ciugud, Brașov sau Cluj, ce au reușit să aducă la un nivel înalt serviciile publice.
De Redactia Observator la 31.01.2022, 19:39Primul pas spre modernizare este ca primăriile și administrațiile locale să implementeze soluții software, mai exact platforme și portaluri digitale, ce permit o comunicare mult mai ușoară cu contribuabilii. Aceste aplicații sunt înzestrate cu diverse module ce pot fi personalizate în funcție de necesitățile primăriei și ale cetățenilor. Se pot adăuga documente de interes public, fotografii, iar vizitatorii au posibilitatea să comunice cu reprezentanții instituției.
Al doilea pas pe care o primărie trebuie să-l facă pentru a se moderniza este să-și restructureze cu totul procesele interne de muncă. De asemenea, aceasta are nevoie să aibă o abordare centrată pe experiența umană. Adică, viziunea primăriei să fie schimbată, iar cetățenii și antreprenorii să fie văzuți drept clienți. Iar acest lucru se poate realiza folosind tehnologia nu pentru un scop în sine, ci pentru a face viața oamenilor mai bună, dar și pentru a economisi timp și resurse.
Primăria modernă în anul 2022 este aceea care a reușit să transfere în sfera digitală toate procesele de relaționare cu cetățenii, punând la dispoziția lor aplicații și soluții digitale ce ajută la eliminarea cozilor pentru obținerea oricărui tip de document. Un exemplu foarte bun este primăria comunei Ciugud ce a reușit să creeze stații de plată și carduri speciale cu ajutorul cărora contribuabilii au acces în mod transparent la toate datele despre taxele, impozitele și alte contribuții pe care trebuie să le plătească. Tot primăria din Ciugud a reușit să fondeze prima școală smart din România, echipată cu tehnologie smart.
Un alt aspect important pentru o primărie digitală și modernă este cel legat de luarea pulsului orașului. Instituția nu trebuie să se raporteze la oraș numai prin clădiri, străzi, patrimoniu sau pomi, ci și la ce oameni locuiesc într-o anumită zonă și care este mișcarea lor în interiorul orașului. De asemenea, este esențial ca primăria să culeagă cât mai multe date despre orașul și localitățile adiacente pe care le administrează pentru a putea elabora proiecte de dezvoltare pentru necesitățile existente.
Următorul pas pe care o administrație publică trebuie să îl facă este să-și creeze date deschise. Datele deschise sunt date produse de către autoritățile publice și sunt puse la dispoziția cetățenilor. Sunt gratuite, ușor de accesat, de reutilizat și de redistribuit, conform gov.ro. Primăriile moderne din Europa, cum este și cea din Viena, au date deschise, acestea contribuind atât la dezvoltarea locală și în economie, cât și în cercetare și administrație. Se preconizează că în mai puțin de 5 ani Oradea va putea oferi și ea oamenilor date deschise.
Și ultimul nivel de modernizare la care primăriile au ajuns este acela în care acestea și-au dezvoltat un “geamăn digital”. Geamănul digital folosește tehnologii complexe precum blockchain, inteligența artificială și IoT (Internet of things) pentru a putea vizualiza orașul în format virtual. Primăria se folosește de acest twin city pentru a face simulări și modelări în scopul protejării împotriva schimbărilor climatice. Se știe că Helsinki are cel mai bine pus la punct geamăn digital din lume.