Parlamentarii caută soluții la problema urșilor agresivi! Se pregătesc de... cultivat!
În lupta cu urşii gunoieri, Ministerul Mediului se pregăteşte de cultivat napi, porumb şi cartofi, la marginea pădurilor.
De Redactia Observator la 10.11.2017, 22:09În lupta cu urşii gunoieri, Ministerul Mediului se pregăteşte de cultivat napi, porumb şi cartofi, la marginea pădurilor. Este una dintre măsurile prin care oficialii speră să-i ţină cât mai departe de aşezările oamenilor.
Între timp, parlamentarii se amestecă şi ei în războiul dintre vânătorii care cer soluţii radicale împotriva urşilor flămânzi şi organizaţiile pentru protecţia animalelor. Senatorii din comisia de Mediu i-au chemat la ordine pe toţi: de la ministrul Mediului şi ONG-uri, până la primarul din cel mai îndepărtat cătun călcat de urşi. Parlamentarii spun că nu lasă pe nimeni să se ridice de la masă, până când nu vin cu un plan care să ţină animalele în pădure.
33 de urşi au fost ucişi în ultimele două luni în România, dintr-un total de 150, cât a aprobat Ministerul Mediului să fie împuşcaţi.
Adi Croitoru, director Ministerul Mediului: "Sunt urşii care au produs atacuri asupra populaţiei umane. Şi repet, din cei 33, ca urmare a atacului, 12 oameni au fost spitalizaţi."
În războiul dintre ecologişti şi vânători, chiar şi în Parlament, balanţa înclină spre cei din urmă.
Cătălin Rădulescu deputat: "Cei care sunt urşi periculoşi, ca în orice ţară civilizată, sigur că trebuie împuşcaţi. toate ong-urile astea care protejează animale trebuie să înţeleagă că pe primul plan este omul şi după aceea este animalul."
Alen Coliban, preşedintele comisiei de Mediu: "Trebuie să întelegem că dacă vorbim despre urs, este la capătul lanţului trofic, nu are inamici naturali, de când lumea şi pământul, populaţia de urşi a fost reglată de vânătoare."
Aşa că vânătorii cer să poată ucide, legal, mai mulţi urşi. Greşit, spun ecologiştii, care vor mutarea lor mai adânc în păduri. Pentru asta, pădurarii le pun sute de kilograme de hrană, în locuri special amenajate, ca să-i ţină departe de sate şi oraşe. Harta de pe finalul stirii de miercuri cu 7 ursi frumosi
În căutarea unor soluţii, parlamentarii se vor întâlni săptâmâna viitoare cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Până atunci ministerul propune o rezolvare.naturală a problemei.
Adi Croitoru, director Ministerul Mediului: "Zone tampon. La tot ce înseamnă liziera pădurii vor fi cultivate, nap, porumb, cartofi , tot ce mănâncă ursul şi ce-i place. Astfel încât el să se oprească acolo."
Este doar una dintre măsuri. Oficialii promit că, după aplicarea ei, oamenii vor putea ieşi din nou liniştiţi pe stradă.