Parlamentarii se plâng că le-a fost greu fără pensiile speciale: "Am fost obligat să îmi caut de lucru". Acum, vor primi zeci de mii de euro
Parlamentarii îşi recuperează pensiile speciale, după o decizie dată azi de judecătorii Curţii Constituţionale. Sesizarea iniţială a fost făcută de peste 70 de foşti parlamentari, iar CCR a decis că legea din 2021, care elimina veniturile pentru care aleşii n-au contribuit propriu-zis, nu este conformă cu legea fundamentală. Aşa că aceştia vor primi retroactiv şi banii pe care nu i-au luat în ultimul an şi jumătate.
De Larisa Bernaschi la 05.05.2022, 19:47Peste 800 de foşti senatori şi deputaţi au răsuflat uşuraţi azi. Poştaşul va veni cu un plic mai gros la ei de-acum încolo. Contactat de echipa Observator, care i-a spus că va primi din nou pensie specială după decizia Curţii Constituţionale, fostul deputat Petre Roman răspunde: "Foarte frumos, nu am ştiut".
Viaţa fără pensii speciale: "Am fost obligat să îmi caut de lucru"
Fie că au stat doar un singur mandat în băncile din Palatul Parlamentului sau au reuşit să obţină voturi de mai multe ori, foştii senatori şi deputaţi rămân cu privilegii pe viaţă. Vorbim în primul rând de acea pensie specială pe care urmează să o primească din nou. Sumele nu sunt deloc mici, acestea fiind cuprinse între 4.000 şi 15.000 de lei în funcţie de mandatele pe care fiecare dintre ei le-a avut.
Foştii parlamentari n-au pierdut ocazia să se plângă de cât de greu le-a fost fără aceşti bani. Ba unii şi-au căutat şi locuri de muncă, pentru că nu se mai descurcau. "Am fost obligat să folosesc unele rezerve şi, mai ales, să îmi caut de lucru. Şi am avut şansă că am putut să reiau cursuri, conferinţe, inclusiv internaţionale, în care - fără să fiu neapărat plătit excepţional -, totuşi m-am descurcat. Adică trebuia să mă descurc, că am o familie de întreţinut, am un băiat care are 12 ani. Am rugat-o pe soţia mea, pe Silvia, să fie mai activă ca artistă, ca sa câştige şi ea niste bani", spune Petre Roman. "Oricărui român îi sunt necesari nişte bani. Am o pensie de 4.000 de lei", mărturiseşte Gheorghe Funar.
Foştii parlamentari vor primi zeci de mii de euro
Parlamentarii vor înapoi şi banii pentru ultimele 15 luni. Aşa că vor merge iar în instanţă. Spre exemplu, Petre Roman ar putea primi de la statul roman peste 30.000 de euro, iar Gheorghe Funar, care a avut un singur mandat de parlamentar, aproximativ 13.000 de euro. CCR spune că procedura parlamentară prin care au fost eliminate pensiile nu a fost constituţională. Problema este că legea, semnată inclusiv de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost adoptată în mai puţin de 24 de ore de la depunerea în parlament.
"Fără a diminua sub nicio formă importanţa argumentelor pe care le numim critici intrinseci, deci argumentelor pe fond, ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere al procedurii parlamentare de adoptare a acestei legi din cunostinţa noastră este fara precedent. Deci criticile extinse şi cele care preced în practica curţii o analiză pe fond sunt redutabile şi suficiente, spunem noi, pentru admiterea excepţiei", susţine Andrei Dumitrescu, avocat.
Dupa decizia CCR, coaliţia de guvernare trebuie să decidă dacă acestea rămân sau nu în vigoare având în vedere că prin PNRR România şi-a asumat să nu mai existe astfel de indemnizaţii speciale. PSD a spus deja că nu este de acord cu decizia CCR şi că va încerca în continuare să elimine pensiile speciale.