Parlamentul European dezbate, miercuri, în plen, situaţia din România. Toader: Nu se pune problema activării articolului 7. Dăncilă, prezentă la dezbateri
Parlamentul European dezbate, miercuri, în plen, situaţia statului de drept din România, în prezența premierului Viorica Dăncilă.
De Redactia Observator la 02.10.2018, 23:06Parlamentul European dezbate, miercuri, în plen, situaţia statului de drept din România, în prezența premierului Viorica Dăncilă.
Dezbaterea din Parlamentul European va începe la ora 10.00 (ora României) şi va dura o oră.
Premierul Viorica Dăncilă va avea cinci minute la dispoziţie pentru a prezenta poziţia Guvernului privind respectarea statului de drept în România.
Dăncilă s-a întâlnit, marți seară, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, Guvernul anunțând la finalul întrevederii că prim-ministrul României și-a exprimat dorința ca dezbaterea de miercuri să fie "argumentată şi constructivă".
"Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat intenţia României de a acţiona pentru promovarea interesului european şi pentru asigurarea unui mandat de succes care să evidenţieze importanţa unităţii şi evitarea diviziunilor la nivel european.
A exprimat dorinţa ca dezbaterea de mâine din Parlamentul European să fie argumentată şi constructivă”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți seară, că Frans Timmermans l-a asigurat în cadrul întrevederii de la Strasbourg că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul UE.
„Prim-vicepreşedintele a spus cu subiect şi predicat faptul că nici nu intră în discuţie problema articolului 7. Că nici nu intră în discuţie activarea acestuia, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situaţie decât Ungaria sau Polonia. Prin urmare, prim-vicepreşedintele a spus foarte limpede: nici nu intră în discuţie acest aspect”, a afirmat Tudorel Toader.
Toader a explicat și referirea la chemarea Guvernului român în instanţă făcută de Frans Timmermans, luni, la dezbaterea din cadrul Comisiei pentru justiție din Parlamentul European.
Toader spune că nu e vorba să fie chemat Guvernul în instanţă, ci România, referindu-se la procedura de infringement începută împotriva României pentru că ţara noastră nu a transpus în legislaţia naţională directiva europeană privind spălarea banilor.