Antena LIVE

Rafila: "Dorim să evităm un lockdown. În valul 4, sistemul de sănătate al României a fost depăşit". Planul de măsuri pentru gestionarea valului 5

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, prezintă, miercuri, planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19, notează news.ro.

De la 29.12.2021, 12:06
Profimedia

UPDATE 11:00 "Am înfiinţat o structură de coordonare a asistenţei la nivelul Ministerului Sănătăţii, atât pentru pacienţii cu Covid, cât şi pentru cei cu alte patologii. Acest grup de management a fost deja înfiinţat. De asemenea, vom pune la dispoziţie lista centrelor de testare şi evaluare. Extinderea capacităţii de testare. Accesul la testare este necesar pentru a preveni răspândirea. În aceste centre se poate testa orice persoană care prezintă simptome. Ne interesează creşterea capacităţii de răspuns, precum şi creşterea siguranţei pacienţilor în unităţile medicale. Vom încerca să avem o imagine clară a instalaţiilor electrice şi de oxigen. Am avut o întâlnire cu DSP, avem un număr de paturi de 20%, circa 25.000, pentru pacienţii Covid, cu posibilitatea de creştere la 30.000. Am crescut cu 65% bugetul alocat secţiilor ATI faţă de anul 2021. Sunt complet funcţionale 2.805 de paturi ATI la nivel naţional", a declarat Alexandru Rafila.

Pistol: "E posibil ca maximul atins în valul Delta să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede"

"Este posibil ca maximul atins în valul Delta (52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (31 zile). Nu înseamnă neapărat 25.000 de cazuri, pot fi şi mai multe. Panta extrem de ascendentă cu creştere exponenţială şi posibilă. Dacă aveam certificatul Covid, după trei săptămâni panta ar fi mult mai lină, permiţând astfel spitalelor să facă faţă fără o explozie a cazurilor. Omicron poate să depăşească până la jumătatea lunii ianuarie 50% din probele secvenţiate! Transmisibilitatea este foarte mare! Efecte directe asupra capacităţii de răspuns a sistemului sanitar. Infectarea masivă a populaţiei chiar şi cu forme usoare poate determina absenţa personalului sanitar şi absenteism de la locul de muncă a populaţiei care poate să afecteze economia", a declarat medicul Adriana Pistol, şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile.

Rafila: "Dorim să evităm un lockdown. În valul 4, sistemul de sănătate al României a fost depăşit"

Pe acelaşi subiect

"Încercăm să reducem impactului acestei boli asupra României. În valul 4 al pandemiei, sistemul de sănătate al României a fost depăşit. Au fost afectate persoanele şi cu alte patologii care nu au avut acces la sistemul de sănătate. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple. Nu avem la îndemână decât măsurile de sănătate publică. Ne dorim să revitalizăm campania de vaccinare. Încercăm să extindem testarea la nivelul cabinetelor medicilor de familie, sperăm să avem succes să depistăm cât mai repede persoanele bolnave. Din păcate, o măsură care să încetinească răspândirea, acel certificat verde nu o avem. Noi am elaborat proiectul, dar nu a fost aprobat. Dorim să evităm un lockdown sau închiderea şcolilor. Trebuie să avem la dispoziţie toate măsurile pentru a limta numărul de decese", a declarat Alexandru Rafila.

Specialiştii estimează că acesta va fi generat, în special, de către varianta Omicron a coronavirus, iar în România au fost deja confirmate oficial 38 de cazuri. Ministerul Sănătăţii a anunţat că ministrul Alexandru Rafila şi medicul Adriana Pistol, şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, vor prezenta, miercuri, planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19. Planul va fi prezentat într-o conferinţă de presă programată la ora 11.00.  

Estimările specialiştilor

Specialiştii estimează că valul cinci, care se pare că a început deja în România, va fi generat, în special, de varianta Omicron a coronavirus.  Până acum au fost confirmate oficial 38 de cazuri de infectare cu coronavirus în România. 25 au fost confirmate până în 26 decembrie, luni fiind anunţate alte 13 cazuri.  

Potrivit datelor transmise până acum de autorităţi, unele dintre cazurile raportate nu au istoric de călătorie în zone în care Omicron a devenit varianta dominantă, ceea ce susţine variante transmiterii comunitare în România.  

Medicul Octavian Jurma estimează că varianta Omicron va deveni dominantă în România până la finalul săptămânii, context în care petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane şi deschiderea şcolilor rămân cei mai importanţi factori de risc. ”Debutul valului 5 este deja sesizabil pe indicatorii secundari, însă va fi evident pe curba oficială abia de săptămâna viitoare”, a transmis medicul.   

Un medic de familie din Sibiu estimează, la rândul său, că ”va fi haos”.  ”Gata, a venit, în câteva săptămâni nici nu o să ştim cum ne cheamă. Va fi haos. Pregătiţi nu suntem. Măsuri nu suntem în stare să luăm”, a scris, marţi seară, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.   

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, marţi, peste 1.100 de cazuri noi de COVID-19, dublu faţă de ziua precedentă. Tot marţi, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care permite medicilor de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate să facă teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Aceştia sunt obligaţi, ca până la ora 24.00 a zilei în care au făcut testul, să raporteze rezultatul în aplicaţia Corona Forms.

Ți-a plăcut acest articol?

omicron varianta omicron romania alexandru rafila restrictii carantina
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024