Premierul desemnat Orban caută susținere la rebelii din PSD, pentru a vota guvernul
Guvernul lui Ludovic Orban a ajuns la mâna... "rebelilor" din Parlament. Ultimele negocieri s-au încheiat cu un eşec. Partidul lui Victor Ponta anunţă că nu susţine Executivul PNL. "Nu aveam mari aşteptări" - a răspuns Orban.
De Redactia Observator la 23.10.2019, 21:55Guvernul lui Ludovic Orban a ajuns la mâna... "rebelilor" din Parlament. Ultimele negocieri s-au încheiat cu un eşec. Partidul lui Victor Ponta anunţă că nu susţine Executivul PNL. "Nu aveam mari aşteptări" - a răspuns Orban. Şeful liberalilor caută acum susţinere printre nemulţumiţii din PSD şi Pro România. Votul de încredere este la limită. În tot acest timp, Guvernul interimar promite mai mulţi bani românilor care primesc salariul minim şi provoacă astfel un nou scandal politic.
În ultima zi de negocieri cu liderii partidelor, premierul desemnat Ludovic Orban a primit veşti proaste. Pro România, formaţiune care a votat demiterea Guvernului Dăncilă, nu îşi dă girul şi pentru învestirea noului Executiv.
LUDOVIC ORBAN, premier desemnat: Nici nu aveam foarte mari asteptari! Cine nu voteaza Guvernul PNL, este de fapt cu PSD si cu Dancila!
VICTOR PONTA, Preşedinte Pro-România: Noi am votat pentru motiunea de cenzura pentru ca Guvernul Dancila era incompetent. Incapabil. Proiectul ca vine PNL cu 100 de parlamentari si guverneaza mai bine, noi nu credem in el.
Cu o zi înainte de a depune programul de guvernare şi lista de miniştri, calculele PNL sunt date peste cap. Ludovic Orban se poate baza pe voturile de la ALDE, UDMR, USR şi, potrivit unor surse, şi pe cele de la PMP. De asemenea, minorităţile şi câţiva independenţi vor da votul de încredere. De cealaltă parte, PSD şi Pro România au împreună 233 parlamentari, adică, exact majoritatea de care Orban are nevoie.
LUDOVIC ORBAN, premier desemnat: Continua negocierile cu independenți și parlamentari care sunt în diferite situatii. De asemenea, purtam discutii individiual cu parlamentari din PSD.
VIORICA DĂNCILĂ, premier demis: Noi nu ne prezentam la vot. Asa cum au asigurat cvorumul si cele 238 de voturi ca sa darame guvernul, pot asigura si 238 sa treaca guvernul.
În timp ce premierul desemnat caută susţinere pentru a-şi trece Guvernul prin Parlament, Executivul demis promite creşterea salariului minim cu o sută de lei.
MARIUS BUDĂI, Ministrul demis al Muncii: În primul rând, economia are nevoie de acest lucru şi efectele lui benefice s-au văzut în timp. Al doilea motiv este scris în programul de guvernare. Nu e o noutate. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se va majora la 2262 de lei începând cu 1 ianuarie 2020.
LUDOVIC ORBAN, premier desemnat: Nu mai au capacitatea si nu mai au fundamentul sa initieze decizii atat de importante cum e cea de stabilire a salariului minim pe economie. Sunt un Guvern demis care trebuie doar sa administreze treburi curente.
Dacă Guvernul Orban va fi învestit, urmează schimbări importante în zona economică. Potrivit unor surse, controversata ordonanţă 114, care conţine taxa pe lacomie dar şi ordonanta care elimină indicele ROBOR ar putea deveni istorie.