Iohannis l-a primit pe preşedintele Palestinei la Cotroceni: Realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda noastră
Realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda externă a României, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu omologul palestinian, Mahmoud Abbas, aflat în vizită oficială în ţara noastră.
De Redactia Observator la 19.07.2022, 14:08- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"L-am asigurat pe domnul preşedinte că realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda noastră externă. Am transmis întregul sprijin al României pentru rezolvarea justă şi durabilă a conflictului palestiniano-israelian, prin negocieri directe, care să conducă la implementarea soluţiei celor două state, care să co-existe în pace şi securitate. Această formulă este unica variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor popoarelor celor două părţi şi respectarea dreptului internaţional", a afirmat preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a apreciat implicarea SUA pentru crearea unui cadru favorabil reluării Procesului de Pace.
"Am exprimat speranţa că, pe baza implicării Statelor Unite şi a unei abordări constructive faţă de Procesul de Pace, cu sprijinul partenerilor externi, situaţia de securitate regională se va putea ameliora. Astfel, se va putea răspunde şi nevoilor de securitate ale palestinienilor şi ale israelienilor. România, ca stat care are în mod tradiţional relaţii apropiate de prietenie cu ambele state, este pregătită, la rândul său, să ofere sprijinul necesar. Provocările regionale şi globale actuale de securitate evidenţiază, mai mult decât oricând, nevoia de echilibru, moderaţie şi leadership vizionar pentru soluţionarea conflictelor şi a divergenţelor regionale. Am îndemnat la implementarea unor acţiuni constructive - un îndemn în care România crede cu convingere şi pe care îl transmite tuturor actorilor din Orientul Mijlociu, cu fiecare prilej", a spus şeful statului.
Sprijinul României pentru Palestina
- Klaus Iohannis a trimis Parlamentului ratificarea protocolului de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei
- Klaus Iohannis condamnă împuşcarea fostului premier nipon Shinzo Abe: "Gândurile și rugăciunile noastre sunt...
- Iohannis exclude regimul de austeritate. Preşedintele despre politica externă: Românii sunt mai bine apăraţi,...
Cei doi oficiali au discutat şi despre sprijinul constant acordat Palestinei în cadrul forurilor multilaterale, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Potrivit preşedintelui Iohannis, cel mai recent exemplu este reprezentat de eforturile României dedicate reluării finanţării UE pentru Palestina.
"România va continua, de asemenea, să sprijine lansarea negocierilor pentru un acord de asociere Uniunea Europeană - Palestina", a adăugat el.
Cei doi preşedinţi au avut şi un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, context în care Klaus Iohannis a prezentat sprijinul acordat Ucrainei de ţara noastră în domeniile umanitar, politic, economic, sectorial, inclusiv în ceea ce priveşte facilitarea exporturilor de cereale.
Klaus Iohannis a evidenţiat că România are o lungă tradiţie de sprijin pentru Palestina, amintind de formarea în ţara noastră a sute de experţi care au influenţat principalele domenii ale vieţii sociale şi economice palestiniene. Discuţiile au vizat şi domeniul educaţiei, context în care şeful statului a anunţat că România a decis creşterea numărului de burse universitare acordate cetăţenilor palestinieni.
Tot marţi, preşedintele Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni pe ministrul Afacerilor Externe şi al Apărării din Irlanda, Simon Coveney.