PSD discută cu partidele reorganizarea teritorială a României: judeţe şi localităţi comasate
PSD a anunţat luni că a făcut grup de lucru care să întocmească un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României, un subiect dezbătut de partide de cel puţin 10 ani, fără să treacă vreodată de vot în Parlament. Proiectul de lege ar urma să fie gata în următoarele șase luni.
De Marius Gîrlaşiu la 13.01.2025, 14:26Liderii social-democrați au decis, luni, înființarea unei comisii cu toate partidele din coaliţie pentru reorganizarea teritorială şi administrativă a României. Practic se va discuta comasarea primăriilor mici şi reducerea numărului de localităţi şi judeţe. Este "o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp și pe care, iată, nu am îndeplinit-o încă", a declarat Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD. Nu este clar câte judeţe ar urma să rămână potrivit noilor planuri ale PSD. "Aia vedem la final. Acum abia începem", a declarat o sursă din partid pentru Observator.
PSD vrea să înceapă reorganizarea teritorială a României
Preşedintele CJ Buzău, Lucian Romașcanu, a spus că proiectul de lege va trebui să fie elaborat de grupul de lucru în perioada următoare, "probabil în următoarele șase luni de zile", urmând să fie discutat în coaliție și apoi trecut prin Parlament.
"Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, în care s-au discutat chestiuni guvernamentale, legislative, cât şi chestiuni politice şi de organizare. În ceea ce priveşte partea guvernamentală şi legislativă, ca prioritate s-a stabilit pentru perioada imediat următoare înfiinţarea unui grup de lucru al PSD, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României, o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp şi pe care nu am îndeplinit-o încă", a anunţat Lucian Romaşcanu, după şedinţa conducerii partidului.
"Sunt foarte multe lucruri care trebuie luate în discuții aici.Nu vreau să mă antepronunț, dar cu certitudine există nevoia de consolidare a unor comunități locale, există nevoia de a consolida serviciile publice și serviciile statului din comunitățile respective. Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educație, învățământ, sănătate, acces la sănătate și infrastructură și așa mai departe. Nu există principiul desfințării, există principiul comasării, probabil, și acest lucru se va lua în discuție", a completat Romașcanu.