A fost publicat raportul prin care e declanșată procedura de revocare a lui Augustin Lazăr
Raportul privind evaluarea Procurorului general al României, Augustin Lazăr, de către Ministerul Justiţiei a fost publicat, miercuri seară, pe site-ul ministerului la scurt timp după prezentarea acestuia de către Tudorel Toader.
De Redactia Observator la 24.10.2018, 21:06Raportul privind evaluarea Procurorului general al României, Augustin Lazăr, de către Ministerul Justiţiei a fost publicat, miercuri seară, pe site-ul ministerului la scurt timp după prezentarea acestuia de către Tudorel Toader.
Raportul are 63 de pagini şi este structurat pe cinci părţi, astfel: temei legal; etapele premergătoare evaluării activității manageriale a lui Augustin Lazăr; motivele care fundamentează concluzia evaluării; concluzii și propuneri.
Raportul poate fi consultat accesând link-ul următor: Raportul privind activitatea lui Lazăr
Capitolul dedicat evaluării Procurorului general cuprinde 20 de puncte, cum a fost şi la evaluarea fostei şefe a DNA.
”Raportul e structurat pe cinci capitole, cinci părţi. Prima se referă la baza juridică, temeiul legal, partea a doua se referă la premisele acestui raport, partea a treia la evaluarea în sine, partea a patra - concluzii, partea a cincea - propuneri. Raportul are 63 de pagini şi sunteţi de acord că nu pot să-i dau citire cuvânt cu cuvânt pentru că ne apucă noaptea aici. Voi face o scurtă sinteză a raportului, iar la sfârşit îl veţi găsi pe site-ul ministerului, în speranţa că nu se va bloca iar pagina de internet”, a spus Tudorel Toader.
La finalul prezentării, Tudorel Toader a anunțat că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.
”Concluzia generală a prezentului raport este aceea a necesităţii de revenire la normalitate. Normalitatea înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp, o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. O normă juridică se interpretează în sensul legii fundamentale, în sensul funcţionării autorităţilor, indiferent de rangul pe care îl au. Loialitatea este definită foarte coerent printr-o bogată jurisprudenţă a CCR. Sigur că mai există o concluzie, aceea de a rămâne în limitele nu numai a competenţelor şi a loialităţii, ci şi a bunei cuviinţe. Prin urmare, consider că actele şi faptele enumerate, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea mangerială a lui Augustin Lazăr contravine legalităţii. Nu se mai poate susţine exercitarea de către domnia sa a funcţiei de procuror general. A deturnat activitatea Ministerul Public de la rolul său constituţional”, a susţinut ministrul Justiţiei.