Antena Meniu Search
x

Augustin Lazăr, după declanșarea procedurii de revocare: Raportul ministrului Justiției e răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția

Augustin Lazăr va susține, miercuri, de la ora 19.30, o declarație de presă, după ce ministerul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat declanșarea procedurii de revocare din funcție a Procurorului general al României.

Augustin Lazar, procurorul general al României - Hepta

Augustin Lazăr va susține, miercuri, de la ora 19.30, o declarație de presă, după ce ministerul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat declanșarea procedurii de revocare din funcție a Procurorului general al României.

Iată declarațiile lui Augustin Lazăr:

- Raportul Ministerului Justiției este răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția

- Mâine, în toate statele UE, va fi celebrată Ziua Europeană a justiției civile

- Raportul ministerul Justiției este modul prin care Executivul înțelege să respecte independența Ministerului Public

- Cu referire la exagerările vizibile și interesate ale ministrului Justiției, îmi rezerv dreptul de a răspunde punctual în cursul zilelor următoare.

- Respectarea principiilor și valorilor constituționale a stat la baza tuturor deciziilor mele ca Procuror general

- În această calitate, mi-am exercitat și obligația managerială de a lua atitudine publică, de a exprima un punct de vedere instituțional ca reacție a atacurile nejustificate. Discursul public a fost în conformitate cu jurisprudența CEDO: am nu numai dreptul, dar și obligația de a mă exprima cu privere la statul de drept.

- Procurorul pe care îl vedeți în față a fost notat timp de 36 de ani cu calificativul "foarte bine". Această situație poate fi consultată în mapa de la CMS. Conform legii, cine candidează trebuie să fi primit calificativul acesta la ultima evaluare. Că ea a fost anul trecut, că a fost acum trei ani, ultima evaluare trebuie să fie foarte bine. Este foarte ușor de înțeles că nu a putut fi nicio conspirație între fostul ministru al Justiției, între toți membrii CSM și președinte să se facă că nu observă inexistența acestei evaluări la dosar.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri seară, că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.

”Concluzia generală a prezentului raport este aceea a necesităţii de revenire la normalitate. Normalitatea înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp, o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. O normă juridică se interpretează în sensul legii fundamentale, în sensul funcţionării autorităţilor, indiferent de rangul pe care îl au. Loialitatea este definită foarte coerent printr-o bogată jurisprudenţă a CCR. Sigur că mai există o concluzie, aceea de a rămâne în limitele nu numai a competenţelor şi a loialităţii, ci şi a bunei cuviinţe. Prin urmare, consider că actele şi faptele enumerate, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea mangerială a lui Augustin Lazăr contravine legalităţii. Nu se mai poate susţine exercitarea de către domnia sa a funcţiei de procuror general. A deturnat activitatea Ministerul Public de la rolul său constituţional”, a susţinut ministrul Justiţiei.

”În temeiul legii, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general. Prezentul raport, însoţit de propunerea de revocare, va fi transmis în seara aceasta către Secţia pentru procurori a CSM pentru emiterea avizului consultativ, precum şi preşedintelui României pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin”, a mai spus Tudorel Toader.

- știre în curs de actualizare -

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Augustin Lazăr, după declanșarea procedurii de revocare: Raportul ministrului Justiției e răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția