Reacții la București după raportul MCV extrem de critic față de România
România a fost pusă la zid de oficialii europeni. La Strasbourg, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care critică ţara noastră pentru modificările din Justiţie.
De Redactia Observator la 13.11.2018, 22:50România a fost pusă la zid de oficialii europeni. La Strasbourg, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care critică ţara noastră pentru modificările din Justiţie. În acelaşi timp, Comisia Europeană a publicat cel mai dur raport MCV prin care cere României să suspende legile justiţiei, să oprească modificarea codurilor penale şi să stopeze procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.
Evoluţiile din ultimele 12 luni au pus sub semnul întrebării progresele făcute în ultimii 10 ani. Au fost concluziile prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Raportul MCV prezentat de Comisia Europeană critică dur România şi solicită măsuri concrete pe care ţara noastră trebuie să le ia în cel mai scurt timp. Printre acestea se numără suspendarea legilor justiţiei, a procedurilor de revocare a procurorilor de rang înalt şi îngheţarea intrării în vigoare a codurilor penale.
În timp ce România era pusă la colţ, Bulgaria avea parte de laude. Vecinii noştri ar putea scăpa de MCV până la mijlocul anului viitor.
La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a ieşit imediat la atac.
KLAUS IOHANNIS, Președintele României: Reprezintă doua note foarte foarte proaste pentru actuala guvernare Dragnea-Dancilă. Au sters cu buretele tot efortul si tot rezultatul din cei 11 ani de cand am aderat la Uniune. Țara arde și doamna prim-ministru se ascunde in Arabia.
VIORICA DĂNCILĂ, Premierul României: As vrea sa nu judecam Romania acum dupa anumite critici, dupa anumite rezolutii mai mult sau mai putin reale, pliate pe realitate. O sa raspundem la aceste lucruri.
Cu doar câteva ore înainte ca raportul MCV să fie făcut public, la Strasbourg, europarlamentarii votau un raport privind statul de drept din România.
Rezoluţia care critică modificările din justiţie, dar şi intervenţia fortelor de ordine la protestul din 10 august a fost votată cu 473 de voturi pentru şi 151 împotrivă. Documentul a ignorat însă problema protocoalelor.
Deciziile luate în Parlamentul European şi la nivelul Comisiei Europene vin cu doar câteva săptămâni înainte ca România să preia preşedinţia Uniunii Europene.