Referendumul pe justiție din 26 mai va avea două întrebări
Klaus Iohannis vrea două întrebări la referendumul din 26 mai. Preşedintele a anunţat doar temele. Românii ar putea fi întrebaţi dacă ar trebui interzise amnistia şi graţierea pentru infracţiunile de corupţie. O altă întrebare ar putea avea legătură cu emiterea Ordonanţelor de Urgenţă în Justiţie.
De Redactia Observator la 04.04.2019, 22:50Klaus Iohannis s-a hotărât. Vrea două întrebări la referendumul din 26 mai, ziua în care au loc şi alegerile europarlamentare. Miercuri, preşedintele a anunţat doar temele. Românii ar putea fi întrebaţi dacă ar trebui interzise amnistia şi graţierea pentru infracţiunile de corupţie. De asemenea, o altă întrebare ar putea avea legătură cu emiterea Ordonanţelor de Urgenţă în domeniul Justiţiei. Până la consultarea populară, şeful statului a cerut Guvernului să nu adopte vreo Ordonanţă pe aceste teme.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Voinţa suverană a poporului se exprimă cel mai bine prin referendum
Cu Constituţia în mână, Klaus Iohannis a anunţat de la Palatul Cotroceni temele pentru care vor fi chemaţi românii la referendum.
Prima ar fi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. Cea de-a doua ar fi interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonaneţlor de Urgenţă în domeniul justiţiei.
Printr-o scrisoare, cele două teme au fost trimise Parlamentului pentru consultare.
PSD nu se opune referendumului
Social-democraţii anunţă că se vor pronunţa oficial după formularea întrebărilor, însă precizează că nu se vor opune referendumului.
Şerban Nicolae, senator PSD: La nişte teme confuze şi ultrapolitizate nu poţi să cauţi soluţii raţionale
Conform procedurii, avizul Parlamentului este consultativ. Decretul prin care Klaus Iohannis stabileşte întrebările trebuie semnat de preşedinte cu două zile înainte de începerea campaniei electorale.
Astfel, românii ar putea afla întrebările în jurul datei de 24 aprilie.
Parlamentul are acum la dispoziţie 20 de zile să îi răspundă preşedintelui. Între timp, săptămâna viitoare partidele politice vor fi chemate la consultări.
Iohannis solicită Guvernului să nu mai dea Ordonanţe până la referendum
După ce oficialii europeni au reacţionat dur la posibilitatea adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă care să modifice codurile penale şi Klaus Iohannis a ameninţat, din nou, Guvernul.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Solicit şi de această dată Guvernului să nu mai adopte vreo Ordonanţă de Urgenţă în domeniul Justiţiei şi politicii penale. Referendumul a intrat în linie dreaptă
Dan Barna, preşedinte USR: Este necesar acest referendum, e un referendum pentru rămânerea României în Europa
Raluca Turcan, PNL: Partidul Naţional Liberal susţine iniţiativa preşedintelui
Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie ca 30 la sută dintre alegători să se prezinte la urne. Propunerile preşedintelui presupun însă şi modificarea Constituţiei.