Milioane de români au trăit ziua alegerilor prezidenţiale cu emoţie şi speranţă (Video)
Românii îşi aleg astăzi viitorul. În orice colţ de Românie, scrutinul a adus speranţă, emoţie şi încredere. Unii au votat pentru prima oară, alţii au ales cu gândul la copiii pe care vor să-i crească în ţară. Peste opt milioane de oameni şi-au ales deja viitorul preşedinte.
De Redactia Observator la 10.11.2019, 19:42Românii îşi aleg astăzi viitorul. În orice colţ de Românie, scrutinul a adus speranţă, emoţie şi încredere. Unii au votat pentru prima oară, alţii au ales cu gândul la copiii pe care vor să-i crească în ţară. Peste opt milioane de oameni şi-au ales deja viitorul preşedinte, pentru a opta oară în România postdecembristă. Prezenţa a ajuns la pragul de 45%. Turul 1 al alegerilor a adus recorduri şi a unit generaţii. Părinţi, copii şi bunici au mers împreună în secţiile de vot. Din vârf de munte şi până în cele mai îndepartate locuri din lume, românii au spus ce-şi doresc de la şeful statului. Sunt ore importante pentru destinul ţării noastre.
Mircea Bravo, vlogger, susţine că "diferenţa dintre dictatură şi democraţie e votul. Aşa că, hai să fie democraţie".
Mirii care au mers de la nuntă direct la vot spun că "am votat pentru o Românie mai puternică".
Toate drumurile au dus astăzi la secţiile de votare. E ziua în care România îşi alege viitorul. Momentul istoric a fost trăit în familie şi printre prieteni. Copiii care şi-au însoţit părinţii la secţiile de votare şi-au pus dorinţe în votul părinţilor.
Unii au ales ţinute de vară, în cea mai călduroasă zi de alegeri din ultimii ani. Vremea a fost aliatul românilor care au ieşit la vot.
Un tânăr spune că "sper să creştem ca naţie, să devenim mai civilizaţi, mai buni, mai respectuoşi unii cu alţii", iar o tânără spune că "sper din suflet să devină o ţară mai bună, mai primitoare, să rămânem aici".
Actorul Vasile Moraru spune că "am fost la vot, e normal că cetăţean al României să votez".
Părinţii au votat cu gândul la viitorul copiilor pe care i-au adus pe lume. Iar tinerii au pus în vot dorul de rudele sau prietenii care au plecat să muncească în alte ţări.
O mamă cu copilul în braţe spune că "am votat pentru copilul nostru, pentru toţi copiii, pentru părinţii noştri", în timp ce un alt tânăr spune că "am votat să schimbăm ţara, pentru un viitor mai bun pentru oamenii de afară, poate o să aibă şi ei şanse să se întoarcă".
De peste graniţe, românii au dat ţării un semn că sunt uniţi cu cei de acasă prin vot. Şi astfel Diaspora a înregistrat un record prin prezenţa la urne.
Votul nu a avut vârstă. Sub soare sau ploaie, ziua istorică a scos românii din case.
Chiar şi măicuţele din Neamţ au luat drumul secţiilor de votare. Românii au votat cu gândul la ce pot schimba.
O femeie din Satu Mare spune că "dacă noi nu ne schimbăm, orice am vota, nimic nu se schimbă".
Un bărbat din Reşiţa anunţă că "de data asta o să votez cu mintea, nu cu sufletul".
Chiar şi turiştii şi-au împărţit timpul între vacanţă şi alegeri. Peste 20 de mii au votat pe liste suplimentare, de pe litoral.
Un turist din Constanţa spune că "trebuie să votăm ca să ne facem datoria în primul rând. Profităm de vremea frumoasă care este şi aşteptăm rezultatele de diseară".
La 76 de ani, Ioan Dochea a trecut Dunărea cu şalupa pentru a vota.
Ziua alegerilor a aprins dezbaterile şi pe uliţele satelor. Oamenii ştiu ce ar face în locul preşedintelui ales.
Un bărbat din Porumbacu de Sus, Sibiu, spune că "aş face de toate, mă! Să dea la lume să lucreze, să nu meargă dincolo".
Un alt bărbat din satul respectiv se plânge că "doi, trei au bani cât o jumătate de sat al nostru. Nu ştiu unde e dreptatea", în timp ce un al treilea sătean este ferm şi anunţă că Ţepeş îi trăgea pe toţi în ţeapă".
Prezenţa la vot a depăşit 40 la sută, aproape de ora 18, când peste 7.500.000 de români îşi votaseră preşedintele.
Un bărbat din Reşiţa este convins că "ne trezim şi încercăm să ducem România pe un făgaş normal".
În timp ce tinerii din Bucureşti anunţă că "în mod clar avem nevoie de o altă clasă politică. Actuala este compromisă".
Cine nu a votat, mai are timp până la ora nouă.
Iar concluzia vine de la Cluj: "Până nu mergeţi să puneţi ştampila, nu vă daţi seama ce pierdeţi".