Antena LIVE

Curs valutar

Video

România începe cursa înarmării în faţa pericolului rus: Cumpărăm submarine Scorpène, elicoptere de atac şi avioane F16, de miliarde de euro

Războiul din Ucraina a pus pe jar întreaga lume şi a arătat cât de vulnerabili putem fi în cazul unui eventual atac. Cu lupte grele în Marea Neagră şi o Rusie tot mai ameninţătoare, ministerul român al Apărării a pornit în cursa înarmării.

De la 19.07.2022, 19:34
WhatsApp
Vezi și:

Noul program de înzestrare a Armatei cuprinde contracte de miliarde de dolari. Ultima achiziţie anunţată - trei submarine şi mai multe elicoptere din Franţa.

Submarinele Scorpène au o lungime cuprinsă între 61 şi 75 de metri şi o greutate de 1.600-2.000 de tone. Cu un echipaj de până la 31 de militari, poate sta mai bine de trei săptămâni sub apă şi poate ajunge la 350 de metri adâncime. Are şase guri de foc, echipate cu 18 torpile Black Shark, cu rază de acţiune de 50 de kilometri.

Sunt doar 14 asemenea submarine în întreaga lume. Producătorul franco-spaniol spune că sunt potrivite pentru toate tipurile de misiuni. De la atac la distanţă, o eventuală confruntare cu nave de suprafaţă ori misiuni speciale de patrulare şi culegere de informaţii despre un potenţial duşman în ape. Trei ar urma să ajungă şi la noi în ţară. Costurile ar urma să se ridice la circa un miliard şi jumătate de dolari.

Momentan, România are un singur submarin, inactiv de peste 20 de ani

Pe acelaşi subiect

Mircea Mîndrescu, general: “Este păcat că Marina României a fost privată de o astfel de capabilitate. Ne trebuie de ieri un astfel de aparat. Sunt extrem de performante, sunt la nivel mondial. Prima misiune şi prima capabilitate pe care un submarin o poate oferi unei Marine este aceea de o observa fără să fie observat, de a culege informaţii atât de importante pentru planificarea militară.”

Ion Petrescu, expert militar: “Atât forţele navale române, cât şi armata ţării au nevoie de o întărire a apărării în zona litoralului.”

Momentan, România are un singur submarin. ,,Delfinul" nu e însă activ de mai bine de 20 de ani. E folosit doar pe post de simulator, pentru că statul n-a investit nimic în el. Construit de URSS în 1985 şi adus în ţară în mare secret, a costat aproape 40 de milioane de dolari la vremea respectivă.

Din 1996, Delfinul stă la cheu deoarece acumulatorii motorului sunt epuizați, iar înlocuirea lor costă în jur 20 de milioane dolari. Şi aici, probabil, va rămâne pentru totdeauna.

România începe şi echiparea forţele aeriene

Nu doar graniţele pe apă ar urma să fie protejate. Şi în aer promite Ministerul Apărării securitate maximă. Tot din Franţa ar urma să sosească elicoptere. Nu se ştie momentan dacă vor fi de luptă ori doar de transport.

Ion Petrescu, expert militar: “În condiţii speciale, trebuie să iei măsuri speciale. Realitatea zilelor pe care le trăim arată o menţinere a determinării Kremlinului pentru cucerirea de noi teritorii. Trebuie luat în calcul pericolul ca acest război nu numai să se menţină, dar flăcările sale să se extindă.”

Legăturile militare au fost întărite printr-o scrisoare de intenţie, deja semnată cu liderul de la Paris

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: “România nu este pt Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de 2 secole şi am evocat acest lucru împreună. De mai multe ori, în faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Pentru a merge mai departe, dorim să avansăm pe plan bilateral, astfel că lucrăm, la cererea autorităţilor române, la un plan ambiţios de susţinere a forţelor navale române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document cadru, iar pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document cadru şi această cooperare.”

Aproape o mie de soldați, precum și sistemul antiaerian Mamba, sunt la noi în ţară, prin parteneriatul francez

România a mai aprobat anul acesta şi achiziţia a 32 de avioane de vânătoare F16, din Norvegia. Aeronavele vor fi folosite cel puţin 10 ani, până când ţara noastră îşi va putea permite aparate de zbor de generaţie nouă. Costurile sunt estimate la peste 450 de milioane de euro.

În scurt timp ar urma să fie finalizat şi contractul privind înzestrarea aviaţiei cu drone militare. 7 aeronave fără pilot ar putea fi operaţionale chiar de anul acesta, în urma unei achiziţii de aproape 280 de milioane de dolari. Ar fi vorba despre drone de tip Hermes 450 sau Watchkeeper X. Sunt construite pentru supraveghere şi recunoaştere, dar pot fi echipate și cu rachete.

Ţara noastră ar putea cumpără şi tancuri americane Abrams. Cu o greutate de 61 de tone şi o lungime de 10 metri, maşinile de luptă şi-au dovedit eficienţa în timpul Războiului din Golf şi în Afganistan. Experţii militari susţin că am avea nevoie de 200 de tancuri, care costă peste 6 milioane de dolari fiecare.

Andreea Filip

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă. ...

razboi romania franta rusia ucraina arme
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Unde se pune bicarbonat de sodiu în mașina de spălat rufe ca să curețe petele...
Fanatik.ro
Publicat 25.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin...
Gandul
Publicat 25.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Prima declarație de la Kremlin despre victoria lui Călin Georgescu în primul...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Taylor Swift a purtat un colier strălucitor cu diamante pentru o cină în New...
ZU
Publicat 25.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii...
Deparinti
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cei mai iubiți 7 actori turci în 2024. Care sunt preferații fanelor din...
Happy
Publicat 25.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Medicool
Publicat 25.11.2024