VIDEO. Putin a ajuns în Iran, unde se întâlnește cu primul lider NATO după summit-ul de la Madrid. Ce vrea Rusia din Teheran
Vladimir Putin a sosit marţi după masă în Iran pentru discuții cu Ebrahim Raisi și Recep Tayyip Erdogan. Pentru liderul rus este doar a doua călătorie în afara Rusiei de când a declanşat războiul din Ucraina, acum aproape 5 luni. Luna trecută a vizitat două state ex sovietice, Turkmenistan și Tadjikistan, în timp ce membrii NATO au luat decizii istorice la summitul de la Madrid.
Președintele rus Vladimir Putin a aterizat la Teheran, unde va purta discuții cu președintele iranian Ebrahim Raisi și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Putin va discuta problema exporturilor de cereale din porturile ucrainene și este de așteptat să semneze o declarație comună cu Raisi și Erdogan, potrivit Kremlinului. Putin și omologii săi sunt de asemenea așteptați să discute despre ajutorul umanitar pentru Siria. Vizita lui Putin în Iran este prima sa călătorie în afara fostului teritoriu URSS de la începutul invaziei în Ucraina și doar a doua călătorie în străinătate în ultimele 5 luni.
Putin şi Erdogan, discuții despre exportul cerealelor din Ucraina
Recep Tayyip Erdogan este primul lider al unei țări membre NATO care se întâlnește cu Putin după summit-ul de la Madrid. ”Problema transportului de cereale din Ucraina va fi discutată cu Erdogan... Suntem dispuşi să continuăm lucrul pe această cale”, a declarat, luni, Iuri Uşakov, consilier pe probleme de politică externă al lui Putin.
Putin se va întâlni, de asemenea, cu liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei în timpul vizitei sale. Negocierile dintre Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite sunt aproape de a ajunge la un acord, care urmează să fie semnat la sfârşitul acestei săptămâni pentru a relua transportul de cereale din Ucraina din Marea Neagră. Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a confirmat că ”a fost găsit un acord de principiu” între Ucraina şi Rusia pentru a stabili un coridor maritim securizat care să permită transportul cerealelor.
- Iranul e capabil să producă bomba nucleară, însă nu vrea, susține consilierul lui Ali Khamenei
- Putin își caută aliați în Iran, în timp ce Biden pleacă în căutare de petrol în Arabia Saudită. Tur de...
- Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei sute de drone militare pentru a fi folosite în război, susține Casa Albă
Iranul, suspectat că vinde drone Rusiei pentru a o ajuta în război
Responsabili ruşi au vizitat Iranul de cel puţin două ori pentru a inspecta drone militare ce ar putea fi achiziţionate de Rusia în vederea folosirii acestor aparate în războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
Armata iraniană a prezentat aceste drone unei delegaţii ruse pe 8 iunie şi 5 iulie la baza aeriană Kachan, la 200 de kilometri sud de Teheran, potrivit imaginilor din satelit prezentate de guvernul american. ''Publicăm aceste imagini făcute în iunie care arată drone iraniene pe care delegaţia rusă le-a inspectat în acea zi. Aceasta sugerează un interes susţinut al ruşilor de a achiziţiona drone de luptă iraniene'', a indicat Sullivan. ''Din ceea ce ştim, a fost prima dată când o delegaţie rusă vizitează o bază aeriană pentru o asemenea prezentare'', a adăugat el.
Acesta declarase luni că Statele Unit au informaţii conform cărora Iranul pregăteşte livrarea către Rusia a sute de drone, inclusiv drone de luptă, iar instruirea militarilor ruşi pentru a le folosi ar urma să înceapă chiar de luna aceasta. Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian l-a asigurat vineri pe omologul său ucrainean Dmitro Kuleba că Iranul nu intenţionează să vândă drone Rusiei şi a calificat acuzaţiile americane în această privinţă ca fiind ''nefondate şi mai mult un act de propagandă'' făcut înaintea vizitei preşedintelui Joe Biden în Israel.
Dronele au jucat un rol major în războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie. Armata ucraineană a provocat pierderi grele trupelor ruse mai ales cu ajutorul dronelor turceşti Bayraktar, pe care le-a achiziţionat atât înainte cât şi după începerea conflictului.
Statele Unite au anunţat săptămâna trecută un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 400 de milioane de dolari, care cuprinde, printre alte echipamente, lansatoare multiple de rachete HIMARS şi obuze de înaltă precizie. De la începutul războiului Washingtonul a oferit Ucrainei o asistentă militară estimată la circa 6,9 miliarde de dolari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰