Antena LIVE

Curs valutar

Scandal la ședința pentru desființarea Secției Speciale. Contre între USR PLUS şi PSD, preşedinţii CSM şi ÎCCJ au părăsit sala

Contre între USR PLUS şi PSD în şedinţa Comisiei juridice a Camerei unde e discutat proiectul pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ). Preşedintele ICCJ Corina Corbu şi preşedintele CSM Bogdan Mateescu au ieşit din sală.

De la 18.03.2021, 15:56
WhatsApp
Mediafax Foto / Andreea Alexandru / Hepta

În şedinţa de joi a comisiei juridice a Camerei Deputaţilor unde este dezbătut proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), în vederea emiterii unui raport, au fost dispute între preşedintele forului legislativ deputatul USR-PLUS Alexandru Badea şi parlamentarii PSD. Badea a ajuns să îi taie la un moment dat microfonul social-democratului Nicuşor Halici care i-a reproşat că nu respectă procedura. La şedinţă este prezent şi ministrul Justiţiei Stelian Ion, potrivit news.ro.

Contre între USR PLUS şi PSD

„Această Secţie a fost înfiinţată de Liviu Dragnea, într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România. Din punctul meu de vedere au fost două scopuri (ale SIIJ - n.r.) - primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor, adică să se decidă în Kiseleff, ca pe timpul doamnei Stănoiu, cine este anchetat şi cine beneficiază de impunitate. Şi desigur, redirecţionare a unor dosare penale ale unor politicieni în general de la DNA către această secţie specială prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, printr-o plângere”, a afirmat Alexandru Badea în şedinţa de joi a Comisiei juridice. 

De asemenea, preşedintele Comisiei a mai spus că este relevant faptul că s-a încercat impunerea la conducerea acestei Secţii a unei doamne care a declarat la CSM, în cadrul interviului, faptul că nu a fost niciodată un procuror independent. ”Cred că asta spune totul”. Badea a mai precizat că relevant este şi faptul că mulţi judecători s-au opus înfiinţării SIIJ, iar existenţa acestei Secţii a fost semnalată şi în raportul MCV care a notat „regrese” în domeniul justiţiei în România. 

Pe acelaşi subiect

Deputata PSD, Laura Vicol l-a întrebat pe Alexandru Badea pe ce lume trăieşte. „Domnule Badea, pe ce lume trăiţi, că a fost aviz favorabil de la Consiliul Superior al Magistraturii?”, a spus Vicol.  Schimbul de replici au continuat între Alexandru Badea şi deputatul PSD Nicuşor Halici. „Dacă cumva aţi fost ales preşedintele acestei comisii şi nu ne-aţi spus, vă invit să o faceţi. Deocamdată eu conduc această şedinţă. Vă rog să nu mă întrerupeţi. Veţi avea ocazia să vă spuneţi punctul de vedere. Mulţumesc”, a afirmat deputatul USR-PLUS.  În replică, Nicuşor Halici a încercat să îi transmită: „domnule preşedinte, vedeţi că dumneavoastră”, moment în care Alexandru Badea i-a tăiat acestuia microfonul. „Nu să o trataţi aşa într-un mod autoritar şi totalitar. Eu am ridicat mâna pe procedură de la început, de când aţi anunţat-o şi dumneavoastră”, a continuat Halici, însă din nou i-a fost tăiat microfonul la luarea de cuvânt de către preşedintele comisiei juridice a Camerei.

Deputatul USR-PLUS Alexandru Badea a adăugat: „Sunt om politic şi am dreptul la o opinie”. „Avem toţi dreptul la opinii, pe procedură”, i-a răspuns Nicuşor Halici preşedintelui comisiei. Preşedinta ÎCCJ Corina Corbu şi preşedintele CSM Bogdan Mateescu au ieşit din sala unde are loc dezbaterea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ la aproximativ o jumătate de oră de la începerea şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, în timpul discursului preşedintelui forului legislativ de specialitate Alexandru Badea. 

Preşedinţii CSM şi ÎCCJ au părăsit sala

Preşedintele ICCJ Corina Corbu şi preşedintele CSM Bogdan Mateescu au ieşit din sala unde are loc dezbaterea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ după o jumătate de oră.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Alina Corbu, afirmă că s-a retras  din cauza caracterului "intens politizat şi pe alocuri virulent al dezbaterilor", "percepţia publică de independenţă şi imparţialitate, care este esenţială pentru funcţionarea autorităţii judecătoreşti, impunând ca reprezentanţii acesteia să nu fie asociaţi din punct de vedere al imaginii publice cu una sau alta dintre opiniile antagonice exprimate de oamenii politici, în cadrul luptei politice". Corbu susţine că ICCJ rămâne deschisă dialogului privind organizarea judiciară şi funcţionarea justiţiei ca serviciu public, "cu dezideratul ca o astfel de dezbatere să se caracterizeze prin moderaţie şi echilibru, în special în comunicarea publică, elemente esenţiale pentru protejarea imaginii şi prestigiului justiţiei".

Stelian Ion: Varianta cea mai corectă este cea propusă de către Guvern

Ministrul Justiţiei Stelian Ion a declarat, la dezbaterea de joi  că cea mai corectă variantă este cea iniţiată de către Guvern, deoarece ţine cont de necesităţile reale. „Acum câţiva ani, s-a înfiinţat această secţie cu multă emoţie, în general a fost emoţie negativă, au fost discuţii aprinse. Cert este că această secţie nu este absolut deloc eficientă, că bazele pe care s-a conceput această secţie au fost fundamental greşite. O singură structură centrală nu poate face faţă şi nu poate face anchete cu privire la toate plângerile formulate împotriva magistraţilor. Varianta cea mai corectă este cea propusă de către Guvernul României, este o variantă care ţine cont de necesităţile reale”, a afirmat Stelian Ion, la dezbaterile de joi din comisie.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va emite un raport pe proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ care va fi votat în plen, în calitate de prim for sesizată. Senatul este decizional pe această propunere legislativă iniţiată de către Guvern.  Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că ar prefera ca varianta proiectului de lege privind desfiinţareaSIIJ pe care o va adopta Parlamentul să fie cât mai aproape de forma aprobată deja în Guvern. Ludovic Orban a afirmat, întrebat dacă PNL susţine varianta UDMR ca magistraţii să nu poată fi trimişi în judecată fără a exista în prealabil avizul CSM, că nu are studii juridice, însă liberalii susţin desfiinţarea Secţiei de Investigarea Infracţiunilor în Justiţie şi grupul de lucru de la nivelul coaliţiei va veni cu forma finală a proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ.

Chestionat dacă PNL ar fi de acord ca înaintea de trimiterea în judecată a unui magistrat să fie obligatoriu un aviz din partea CSM, Orban a răspuns: „Nu am studii juridice. Noi susţinem desfiinţarea Secţiei speciale. De altfel este un angajament pe care ni l-am luat ca şi coaliţie. În ceea ce priveşte modalităţile tehnice legate de măsurile care se iau după desfiinţarea Secţiei speciale, acesta subiect ar trebui discutat de specialiştii formaţiunilor politice. În cadrul coaliţiei am avut discuţia privitoare la forma proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale. Grupul de lucru va veni cu soluţia privitoare la forma finală a proiectului de lege. Sunt destule variante care sunt în discuţie. Urmează să se hotărască care e cea mai bună variantă”. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

comisie dezbatere laura vicol psd sectia speciala stelian ion usr
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024