Scandal uriaş între Guvern şi partenerii sociali, pe tema salariilor
Anunţul că salariul minim brut ar putea creşte, diferenţiat, chiar de luna viitoare şi nu de la 1 ianuarie, cum era programat, a iscat un adevărat război între Guvern şi partenerii sociali.
De Redactia Observator la 23.10.2018, 21:51Anunţul că salariul minim brut ar putea creşte, diferenţiat, chiar de luna viitoare şi nu de la 1 ianuarie, cum era programat, a iscat un adevărat război între Guvern şi partenerii sociali. În timp ce sindicatele spun că doar aşa va fi încetinit exodul forţei de muncă, unele patronate avertizează: umează concedieri şi falimente. Reacţii vin şi din sectorul energetic: salariile mai mari în companii vor veni la pachet cu facturi mai mari.
Proiectul de hotărâre iniţiat de Ministerul Muncii a făcut valuri uriaşe în rândul partenerilor sociali.
Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor: Ne plângem că ne-au plecat 5 milioane de oameni din această ţară, forţă de muncă calificată. Cum vreţi să menţinem forţa de muncă în ţară? Prin majorarea salariului.
Silvia Vlăsceanu, membru al Consiliului Economic şi Social: Creşterile salariale în sectorul energetic înseamnă creşterea facturii la energie electrică şi gaze. Nu vă imaginaţi că dacă au câştigat 100 de lei la salariul net, mâine vor trăi mai bine.
În mai puţin de 10 zile, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.900, la 2.080 de lei, ceea ce înseamnă o creştere netă de 100 de lei. Pentru cei cu studii superioare sau o vechime în muncă mai mare de 15 ani, creşterea prevăzută este de 251 de lei.
Măsura ar fi o lovitură fatală pentru multe companii, care nu vor avea încotro decât să trimită oamenii în şomaj, avertizează patronatele.
Dragos Mihalache, vicepresedinte Ugir: Dorim cresteri salariale, reale, sigure dar care sa nu afecteze atat de mult incat sa nu poata fi bugetate.
Adrian Benţa, consultant fiscal: Măsura este controversată, pentru că Guvernul decide să aducă mai multe cheltuieli salariale la companii. Vor fi foarte afectate acele companii la care ratele de profit sunt foarte mici, acele companii la care principalul factor de producţie este forţa de muncă umană.
În semn de protest, reprezentanţii din industrie au părăsit sala de dezbateri, înainte de încheierea discuţiilor.
Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor: Pana acum, patronatele nu ziceau nimic, pentru ca nu prea isi plateau darile catre stat, ori acum, in momentul in care majoreaza, sunt obligati sa faca asta
Sindicatele au dat, în unanimitate, undă verde proiectului şi au cerut o majorare şi mai consistentă. Documentul a ajuns pe masa Consiliului Economic şi Social fără a avea toate avizele necesare şi fără a fi menţionat impactul bugetar, aşa că partenerii sociali au cerut lămuriri de la premierul Viorica Dăncilă, într-o întrevedere la Palatul Victoria.
După mai bine de două ore de negocieri, sindicatele au ieşit de la Guvern şi propus menţinerea introducerii salariului minim de la 1 noiembrie. Patronatele vor creşterea salariului minim de la 1 ianuarie. A fost adusă în discuţie şi o variantă de compromis: creştere salariului minim de la 1 decembrie.