Scrisoarea transmisă de Klaus Iohannis lui Joe Biden, la 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie: "Suferința comună s-a transformat în solidaritate"
Sâmbătă, 11 septembrie, se comemorează 20 de ani de la atentatele teroriste din Statele Unite ale Americii, iar cu această ocazie preşedintele României, Klaus Iohannis, a ţinut să transmită un mesaj special omologului american, Joe Biden.
De Redactia Observator la 10.09.2021, 15:44- În jur de 3.000 de persoane au murit în atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.
În jur de 3.000 de persoane au murit şi 25.000 de persoane au fost rănite, în atentatele din 11 septembrie 2001, iar Klaus Iohannis a ţinut să precizeze că "astăzi, la 20 de ani de la teribilele atacuri din 11 septembrie 2001, gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor, către supraviețuitori, salvatori și toți cei ale căror vieți au fost afectate de acel act criminal, de ură".
Preşedintele României consideră că "după atentatele teroriste, suferința comună s-a transformat în solidaritate și un țel comun", dar spune şi că "în această zi de comemorare, suntem alături de poporul american și ne reafirmăm hotărârea de a combate terorismul și extremismul violent, indiferent de ideologie".
Redăm integral mesajul transmis de Klaus Iohannis către Joe Biden:
"Stimate domnule Președinte,
- "Este o zi mare pentru noi." Talibanii ar putea inaugura noul guvern chiar pe 11 septembrie, la 20 de ani de la...
- Klaus Iohannis, liniștit în plină criză guvernamentală: "Nu este absolut deloc îngrijorătoare. Guvernul merge...
- Klaus Iohannis, mesaj către ambasadorii români: Continuați să aduceţi în țară lecțiile învățate pozitive,...
Astăzi, la 20 de ani de la teribilele atacuri din 11 septembrie 2001, gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor, către supraviețuitori, salvatori și toți cei ale căror vieți au fost afectate de acel act criminal, de ură.
După atentatele teroriste, suferința comună s-a transformat în solidaritate și un țel comun, în Statele Unite și peste tot în lume, în țările Aliate și partenere, inclusiv în România. Hotărârea generală de a face față provocărilor comune rămâne o lecție valoroasă, mereu relevantă, într-o perioadă în care cu toții ne confruntăm în continuare cu amenințări atât din partea unor actori statali, cât și non-statali.
În această zi de comemorare, suntem alături de poporul american și ne reafirmăm hotărârea de a combate terorismul și extremismul violent, indiferent de ideologie, și de a spori reziliența societăților noastre prin consolidarea acelor valori comune care stau la baza acestora și care le întăresc – democrația, drepturile omului, libertatea de exprimare, statul de drept.
Vă rog să primiți, domnule Președinte, asigurarea deosebitei mele considerații".
Vă reamintim că, pe 11 septembrie 2001, mai multe avioane au fost deturnate de terorişi Al Qaeda. Două dintre avioane au lovit turnurile gemene Wold Trade Center din New York, un avion a lovit clădirea Pentagonului, iar un altul s-a prăbuşit în Pennsylvania, după ce mai mulţi pasageri au încercat să preia controlul şi s-au luptat cu teroriştii aflaţi la bord.