Şedinţă CSAT, convocată de Klaus Iohannis la Cotroceni. Securitatea la Marea Neagră şi înzestrarea Armatei, printre subiectele fierbinţi
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat astăzi, 21 februarie, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Pe ordinea de zi sunt incluse mai multe subiecte, iar unul dintre acestea face referire la situaţia de securitate în regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
De Redactia Observator la 21.02.2024, 09:20Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării va începe la ora 13:00, la Palatul Cotroceni. Acolo unde preşedintele, Klaus Iohannis, va fi faţă în faţă cu premierul, Marcel Ciolacu. O şedinţă a Consilului Suprem de Apărare a ţării la care vor lua parte ministrul Apărării, ministrul de Interne şi Şeful Statului Major al Armatei Române, dar şi şefii celor două servicii de informaţii din ţara noastră. Se va discuta în principal în sedinţa CSAT despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, despre invazia armatei ruse în Ucraina, şi în special despre impicaţiile războiului asupra României.
Înzestrarea Armatei, un alt subiect fierbinte pe ordinea de zi a CSAT
De asemenea, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT avem programele de înzestrare derulate în acestă perioadă de Armata Română, măsurile pentru creşterea gradului de încadrare în Armata Română. Asta în contextul în care generalul Vlad Gheorghiţă, şeful Statului Major al Armatei, a avertizat recent că doar în anul trecut, în 2023, peste 6.000 de angajaţi au părăsit Ministerul Apărării Naţionale şi tot generalul Vlad Ghiorghiţă, le-a cerut liderilor politici din ţara noastră să se grăbească şi să adopte cât mai rapid o lege pentru pregătirea populaţiei în caz de război.
Asta în contextul în care în ultima perioadă liderii politici de rang înalt din Uniunea Europeană şi liderii militari din cadul Alianţei Nord Atlantice au avertizat că ţările NATO să fie pregătite pentru un conflict de lungă durată cu Federaţia Rusă, în cazul în care armata lui Vladimir Putin ar obţine o victorie în războiul din Ucraina.
De pildă, zilele trecute, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, spunea că ţăriile NATO să fie pregătite pentru un conflict care va dura zeci de ani cu Federaţia Rusă, în contextul în care Kremlinul încearcă să-şi refacă sferele de influenţă în Europa Centrală şi de Est.