Curtea de Apel a amânat pentru marţi sentinţa în cazul anulării alegerilor, cerută de Călin Georgescu. Cererile de recuzare, respinse
Şedinţă sub presiune la Curtea de Apel Bucureşti, unde Călin Georgescu a contestat anularea alegerilor. Sute de susţinători au scandat ore întregi pe treptele clădirii, iar judecătoarea de caz a fost ameninţată pe reţelele sociale. Candidatul acuză de fals serviciile secrete care au dezvăluit legăturile sale cu Rusia şi lumea interlopă.
De Cristi Popovici la 30.12.2024, 23:37UPDATE Instanţa a respins cererile de recuzare. O decizie privind anularea alegerilor va fi luată marţi.
UPDATE. Curtea de Apel Bucureşti a amânat, luni seară, pronunţarea în dosarul în care Călin Georgescu a atacat trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) luate în urma hotărârii Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale, până la soluţionarea cererii de recuzare a judecătoarei Cristina Ardelean.
Marina Alexandru, unul dintre avocaţii care au reprezentat interesele lui Călin Georgescu în acest proces, a afirmat că aşteaptă ca instanţa să pronunţe asupra cererilor de recuzare, apoi aşteaptă pronunţarea.
”S-au făcut câteva cereri de recuzare, după care a trebuit să discutăm pe cereri de intervenţie, pe probatorii, pe excepţii, am ieşit, într-un final, şi pe fondul cauzei. Instanţa, la acest moment, a rămas în pronunţare cu privire la fondul cauzei şi la întreaga situaţie juridică existentă în dosar. Urmează să vedem dacă cererile de recuzare vor fi admise sau vor fi respinse şi rămâne acelaşi complet de judecată, de aceea urmează să aşteptăm pronunţarea”, a afirmat Marina Alexandru.
Călin Georgescu a susţinut că, dacă judecătoarea care are de soluţionat acest dosar va face un ”salt în conştiinţă”, magistratul ”poate să devină unul din marii eroi ai acestei ţări”.
”Eu i-am sugerat acest lucru, fiecare femeie la rândul ei, şi ca mamă, este leoaică, aşa că am credinţa să spun că, dacă saltul în conştiinţă va fi al ei, poate să devină unul din marii eroi ai acestei ţări. Contează conştiinţa ei”, a afirmat Călin Georgescu.
ŞTIREA INIŢIALĂ. Sute de oameni au aşteptat sosirea lui Călin Georgescu pe treptele Curţii de Apel. Candidatul şi-a făcut cu greu loc prin mulţime. Călin Georgescu a contestat anularea alegerilor. Şi a chemat în judecată de la preşedinte şi Guvern, până la Curtea Constituţională, Biroul Electoral Central şi SRI.
Georgescu a contestat anularea alegerilor
Avocaţii lui Călin Georgescu au cerut acces la documentele în baza cărora au fost anulate alegerile şi acuză Serviciile Secrete de falsuri. Aceştia se referă la documentele desecretizate de CSAT care arătau că Georgescu ar fi fost susținut de un actor statal străin şi că în numele candidatului independent s-ar fi făcut ilegal campanie electorală pe rețeaua TikTok.
"Nimeni dintre cei care ne atacă nu o face într-un mod transparent. Să nu îşi imagineze cineva că aceste atacuri se fac cu semnătură: Cu dragoste, din partea Estului", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.
Anchetele autorităţilor au scos la iveală reţeaua de influenceri plătiţi să îl susţină pe Georgescu. Dar şi garda de interlopi sau luptători în Legiunea Străină de care s-a înconjurat, menţionată şi în documentele decalsificate. "Lideri ai unor clanuri interlope și extremiști ar fi fost implicați în campania lui Călin Georgescu", se arată în raportul MAI.
Printre ei se numără şi Horaţiu Potra, mercenarul prins înarmat până în dinţi în drum spre Bucureşti, unde plănuia proteste pentru anularea alegerilor. Deşi a negat iniţial că îl cunoaşte, Călin Georgescu a fost filmat alături de acesta, la o herghelie din Ciolpani, cu câteva ore înainte ca mercenarul să fie prins de poliţişti.
Alt luptător din Legiunea Străină care îl susţine pe Georgescu a intrat abia astăzi în vizorul poliţiştilor. Bărbatul a ameninţat-o pe judecătoarea care prezidează cazul pe reţelele de socializare. Autorităţile au deschis un dosar pentru ultraj judiciar.