Suspendarea lui Iohannis, dubla 3. Opoziţia a strâns semnăturile cu ajutorul USR. Surse: Luni, şedinţa crucială
Suspendarea lui Klaus Iohannis ajunge la a treia încercare. Partidele din Opoziţie au depus pentru a treia oară semnăturile necesare şi aşteaptă ca iniţiativa să ajungă la vot în plenul reunit. O decizie va fi luată la începutul săptămânii viitoare, într-o şedinţă a conducerii Parlamentului.
De Marius Gîrlaşiu la 07.02.2025, 14:01Partidele din Coaliţie au blocat, până acum, de două ori procedura de suspendare a preşedintelui Iohannis. Liderii puterii au invocat motive tehnice, motive de procedură care au dus, în cele din urmă, la blocarea propunerii de suspendare, în şedinţa Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului. Din acest motiv, propunerea nu a ajuns la vot în plenul Parlamentului.
Aleşii din Opoziţie au fost nevoiţi să depună pentru a treia oară semnăturile necesare. 178 de semnături au fost depuse, în condiţiile în care, potrivit Constituţiei, propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. Asta ar însemna cel puţin 155 de semnături.
De data aceasta sunt 178 de semnături pentru că au semnat şi 26 de senatori şi deputaţi din partea USR. Mai departe, însă, potrivit Constituţiei, propunerea ajunge la vot în planul Parlamentului dacă trece de şedinţa Birourilor Permanente Reunite în cazul în care preşedintele României săvârşeşte fapte grave, prin care a încălcat Constituţia şi numai după consultatrea CCR.
Chiar şi în ipoteza în care partidele aflate la putere ar da drumul acestei proceduri de suspendare şi ea ar trece de şedinţa Birourilor Permanente Reunite, practic, potrivit Constituţiei, Parlamentul ar trebui să înceapă consultări, să ceară avizul CCR, iar Curtea să se pronunţe în acest caz şi să lămurească dacă şeful statului a săvârşit fapte grave de natură să încalce Constituţia României.
Şedinţă crucială a Birourilor Permanente Reunite - Surse
După avizul CCR, propunnerea de suspendare ar ajunge la vot în plenul reunit al Parlamentului, însă pentru adoptarea acestei propuneri ar fi nevoie de votul majorităţii parlamentarilor, ceea ce ar însemna cel puţin 233 de voturi pentru ca şeful statului să fie suspendat din funcţie.
Mai departe, Constituţia prevede că dacă s-ar întâmpla acest lucru, în cel mult 30 de zile ar trebui organizat un referendum prin care românii să fie chemaţi la urne şi să spună clar dacă preşedintele Klaus Iohannis ar trebui sau nu suspendat din funcţie.
Săptămâna viitoare, cel mai probabil luni, potrivit surselor Observator, se vor reuni liderii din Senat şi din Camera Deputaţilor într-o şedinţă a Birourilor Permanente Reunite şi ar trebui să decidă dacă aprobă sau nu a treia tentativă a Opoziţiei de a demara procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis.