Antena LIVE

Curs valutar

Taxa pe lux, amânată până după alegeri. Explicaţia Guvernului

Taxa pe lux sau pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, adică după alegerile prezidenţiale. Impozitul pe casele și mașinile foarte scumpe nu se poate aplica încă. De ce? Din cauza lipsei informațiilor între primării și Fisc, este explicaţia oficială oferită de ministrul Marcel Boloş.

De la 30.04.2024, 17:11
WhatsApp
Taxa pe lux, amânată până după alegeri Observator

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată permite accesul la datele privind valoarea impozabilă a clădirilor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la finalul şedinţei de Guvern, relatează Agerpres. 

Guvernul amână taxa pe lux

"Guvernul a aprobat în şedinţă ordinară proiectul de ordonanţă de urgenţă care impune o serie de măsuri pe linia continuării proiectelor de digitalizare şi a conformării voluntare pentru contribuabili. Avem în acest fel trei categorii de măsuri principale. Este o primă măsură referitoare la e-case de marcat fiscale. După cum ştim, în sistemul naţional sunt racordate peste 650.000 de case de marcat fiscale şi, în scopul conformării voluntare, structura sistemului de informaţii a raportărilor zilnice între contribuabili şi ANAF va fi una care va conţine şi elemente de identitate opţională pentru cumpărători. Practic, ne pregătim pentru proiectul care va însemna declaraţia unică digitală pe care o vom implementa în perioada următoare ca şi o continuare a măsurilor pe care le avem în domeniul digitalizării. Aşadar, odată aprobată această ordonanţă, vom avea un sistem complet de informaţii pentru ceea ce înseamnă raportarea datelor financiare de către contribuabil, dar şi un fundament mai complet pentru modulele antifraudă pe care le avem în lucru şi pe care intenţionăm să le operaţionalizăm cu data de 1 iunie, pentru a trece la o altă modalitate de management a riscului fiscal", a spus Boloş.

A doua categorie de măsuri aprobată tot în şedinţa de marţi a Executivului, este "pe linia proiectului şi acţiunilor de digitalizare pe e-Transport". Astfel, în cazul celor care au uitat sau au omis să obţină codul UIT pentru declaraţia de e-Transport, dar bunurile sunt înregistrate în evidenţele contabile, se va renunţa la măsura confiscării acestor bunuri, iar instituţiile vor aplica doar amenzi.

Pe acelaşi subiect

"Pentru cea de-a treia categorie de măsuri, cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, al cărei termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat - şi s-a aprobat amânarea acestui termen - până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor. După cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane de lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termen scadent pentru 30 aprilie. Iar în acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii pe care le-am menţionat, dar şi pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, aşa cum am menţionat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, proiectele pentru digitalizarea ANAF continuă. În acest sens, modulul e-Factura este funcţional şi operaţional din data de 1 ianuarie şi i-au fost aplicate îmbunătăţiri de-a lungul timpului, ca urmare a observaţiilor primite de la mediul de afaceri.

De asemenea, din data de 1 iulie, pentru termenul scadent al taxei pe valoarea adăugată din luna iulie se va introduce decontul de TVA precompletat, scopul acestei măsuri fiind de a reduce gap-ul de TVA pe care îl avem - estimat din calculele Comisiei Europene - la peste 9 miliarde de euro, din care 40% provine din achiziţiile intracomunitare.

"De asemenea, în continuarea măsurilor de digitalizare, modulul e-Transport şi instalarea scanerelor în vămi, împreună cu sigiliul electronic al mărfurilor, fac parte din pachetul de măsuri de digitalizare, tocmai pentru a obţine o cât mai bună colectare a veniturilor încasate la bugetul de stat. După cum ştiţi, pentru primul trimestru, veniturile planificate în valoare de 99 de miliarde de lei au fost în întregime realizate de ANAF şi acum aşteptăm închiderea lunii aprilie. Până la această dată vă pot confirma că am trecut în luna aprilie de suma de 45 de miliarde de lei încasări la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, respectiv, bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Este o sumă record, care urmează să fie definitivată în zilele următoare şi este efectul aplicării Legii 296 privind consolidarea fiscal-bugetară a României. Iar, în acest context, procesul de consolidare fiscală pe care l-am iniţiat, şi care este în implementare în momentul de faţă, are în vedere ca fundament, atât măsurile de digitalizare, cât şi măsurile care au fost aprobate prin Legea 296, în septembrie 2023", a adăugat şeful de la Finanţe.

Ce înseamnă taxa pe lux 

Românii care dețin case și mașini scumpe sunt obligați să plătească anul acesta "taxa pe lux". Fiscul urma să trimită înștiințări persoanelor care au proprietăți cu o valoare mai mare de jumătate de milion de euro. Măsura face parte dintr-un proiect de act normativ.

După ce ordonanța era adoptată și publicată în Monitorul Oficial, ANAF are termen 30 de zile sa trimită aceste înștiințări. Notificarea va conține datele de identificare ale contribuabilului, obiectul notificării, dar și suma pe care acesta trebuie sa o plătească. Plata urma să se poată face până la 30 septembrie.

Românii care dețin locuințe mai scumpe de 500.000 euro sunt obligați sa plătească impozitul de 0,3% din tot ceea ce depășește această sumă. Același impozit de 0,3% va fi plătit și de românii care dețin mașini mai scumpe de 75.000 euro. În acest caz, taxa trebuie plătită până la 31 decembrie. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

taxa pe lux marcel bolos guvern
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025