Antena Meniu Search
x

Video Cât costă un apartament de 115.000 de euro odată cu creşterea TVA-ului. Guvernul introduce taxa pe lux pentru cei cu imobile scumpe

Tot între marile noastre probleme de început de an sunt şi scumpirile. Iar 2024 vine cu o nouă povară financiară şi pentru cei care aveau de gând să devină proprietari. Apartamentele vor fi mai scumpe odată cu creşterea TVA-ului la 9%. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 03.01.2024, 13:04

Vezi și

Florentina Lazăr, reporter Observator: Prețul unui apartament care costă anul trecut 115.000 de euro se va majoră cu aproape 5.000 de euro, iar aceste scumpiri vin în contextul în care și dobânzile la creditele bancare sunt la fel de ridicate. Mulți români vor alege să amâne achiziționarea unei locuințe anul aceste, spun analiștii economici, numai că și aceste chirii au crescut cu până la 20%. Cei care s-au grăbit la finalul anului 2023 și au semnat un precontract pentru o nouă locuință au însă de câștigat și beneficiază în continuare de o cota redusă de TVA de 5%, însă cu o singură condiție: această nouă locuința trebuie livrată anul acesta.

De altfel, guvernul a introdus și taxa pe lux. Persoanele care au case a căror valoare depășește suma de 500.000 de euro vor avea de plătit un impozit suplimentar de 0,3% din tot ceea ce depășește jumătate de milion de euro. Spre exemplu, pentru un imobil cu o valoare de 700.000 de euro, un român va trebui să plătească taxa anuală la stat de 2.100 de euro. Acelaşi impozit va fi aplicat şi în cazul maşinilor scumpe a căror valoare depăşeşte suma de 75.000 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Cât costă un apartament de 115.000 de euro odată cu creşterea TVA-ului. Guvernul introduce taxa pe lux pentru cei cu imobile scumpe