Teodor Meleșcanu, ales președinte al Senatului după o ședință cu scandal
Teodor Meleşcanu, propus de PSD, este de astăzi noul preşedinte al Senatului. A fost ales după o şedinţă cu scandal şi două tururi de scrutin. Iar acum, riscă să fie exclus din ALDE, pentru că formaţiunea nu l-a susţinut pentru a doua funcţie în stat.
De Redactia Observator la 10.09.2019, 21:53Teodor Meleşcanu, propus de PSD, este de astăzi noul preşedinte al Senatului. A fost ales după o şedinţă cu scandal şi două tururi de scrutin. Iar acum, riscă să fie exclus din ALDE, pentru că formaţiunea nu l-a susţinut pentru a doua funcţie în stat. Însă, în tot acest război între foştii parteneri de guvernare, 5.000 de oameni au de suferit - angajaţii din Energie, Mediu şi Relaţia cu Parlamentul care astăzi nu au primit salariile. Ministerele nu mai au conducere după ce ALDE a ieşit din Executiv, iar Klaus Iohannis a refuzat să numească interimari.
PSD nu a reuşit să îşi impună din primul tur candidatul pentru a doua funcţie în stat. Lui Teodor Meleşcanu i-a lipsit un singur vot să devină preşedintele Senatului. Din cele 68 de necesare, a strâns doar 67. Pe locul doi, a fost candidata PNL, Alina Gorghiu care a fost votată de 49 dintre senatori. Iar Ioan Popa, propunerea ALDE, a avut doar 13 voturi.
Sedinţa decisivă a fost una cu scântei. Călin Popescu Tăriceanu a lăsat să se înţeleagă că îl va exclude pe Teodor Meleşcanu, încă memebru al ALDE, pentru că a acceptat să fie candidatul PSD.
Domnul senator Melescanu, pe care dumneavoastră îl propuneți, poate să fie candidatul dumneavoastră cu condiția să nu facă parte din grupul ALDE - Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE
Alegerea preşedintelui Senatului este testul pe care PSD îl dă înainte de restructurarea Guvernului. Viorica Dăncilă va merge săptămâna viitoare cu noul ei cabinet în Parlament să ceară vot de încredere, după ieşirea ALDE de la guvernare. Liderii PSD porpun un Executiv cu 19 ministere, faţă de 24.
Războiul politic îi afectează pe angajaţii din ministere. Cei aproximativ 5.000 de oameni care lucrează la Energie, Mediu şi Relaţia cu Parlamentul nu şi-au primti astăzi salariile. Nu a fost niciun ministru care să le semneze ştatele de plată.
Potrivit unor surse, Guvernul va încerca săptămâna asta să schimbe legea finanţelor publice. Secretarii generali ai ministerelor ar putea deveni ordonatori de credite, aşa cum sunt şi miniştrii, pentru a debloca criza actuală în care se află Executivul.