Traian Băsescu, somat să părăsească vila de protocol, după ce a fost declarat definitiv colaborator al Securităţii
RA-APPS a făcut primele precizări oficiale şi a confirmat că Traian Băsescu trebuie să părăsească locuinţa de protocol, după ce instanţa a decis definitiv că acesta a avut calitatea de colaborator al Securităţii.
De Redactia Observator la 28.03.2022, 15:39Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a făcut precizări oficiale, luni, privind actuala situaţie locativă a fostui preşedinte Traian Băsescu, arătând că acesta şi familia sa au obligaţia de a elibera locuinţa de protocol în termen de 60 de zile, după decizia instanţei prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de colaborator al Securităţii, potrivit prevederilor legale.
În comunicat se precizează că ”Traian Basescu, în calitate de şef al statului roman în perioada 2004-2014, în temeiul art. 1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 406/2001- privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, beneficiază de prevederile legii sus menţionate de la încetarea mandatului”.
Astfel, spune instituţia, ”în temeiul aceloraşi dispoziţii legale, a fost încheiat contractul nr. 1905/ 19.02.2015, având ca obiect ”folosinţa gratuită a locuinţei pentru imobilului situat in Bucureşti, Str. Gogol nr. 2, sector 1”, având in vedere că la data de 23.03.2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv in Dosarul nr. 3160/2/2019, în sensul respingerii recursului formulat de dl. Traian Băsescu împotriva Hotărârii nr. 471/20.09.2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în sensul că a fost admisă acţiunea formulată de Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi a fost constatată calitatea de colaborator al securităţii a fostului şef de stat”.
Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001: „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.
- Ce pierde de fapt Traian Băsescu, odată cu decizia definitivă în care a fost declarat colaborator al Securităţii
- Decizie definitivă: Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii. Curtea Supremă a respins apelul fostului...
- Surse: Traian Băsescu, internat într-un spital din Bruxelles după ce s-ar fi simțit rău
Traian Băsescu va fi evacuat dacă nu eliberează locuinţa
RAAPPS afirmă că ”persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia şi, în consecinţă, contractul de folosinţă a locuinţei încetează”.
”În aceste condiţii, atat titularul, cât şi membrii familiei acestuia au obligaţia de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare. În cazul în care părţile nu vor rezolva diferendele pe cale amiabilă, respectiv dacă spaţiul nu se eliberează la termenul de mai sus, competenţa de soluţionare revine instanţelor judecătoreşti române, conform dispoziţiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea”, mai spune RAAPPS.
Traian Băsescu va contesta decizia ICCJ la CEDO
Fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, a stabilit recent ICCJ, decizia fiind definitivă. Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că a luat notă de decizie, anunţând că va face demersurile legale la CEDO.
"Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO", a scris fostul preşedinte pe pagina sa de Facebook.
După ce a aflat sentinţa, fostul preşedinte Traian Băsescu ar fi fost internat într-un spital din Bruxelles, după ce i s-ar fi făcut rău, miercuri seara, în Parlamentul European, potrivit surselor Observator. A doua zi nu a fost văzut la Parlament, nu a fost înregistrat în sistem și nici la vot la comisiile parlamentare.