USR şi UDMR, condiţii clare pentru susţinerea guvernului Orban
Klaus Iohannis a anunţat numele viitorului prim-ministru. Ludovic Orban este cel care ar putea să o înlocuiască pe Viorica Dăncilă. Asta doar dacă liberalii vor reuşi să obţină susţinerea de care au nevoie în Parlament. Negocierile se anunţă dure.
De Redactia Observator la 15.10.2019, 19:50Klaus Iohannis a anunţat numele viitorului prim-ministru. Ludovic Orban este cel care ar putea să o înlocuiască pe Viorica Dăncilă. Asta doar dacă liberalii vor reuşi să obţină susţinerea de care au nevoie în Parlament. Negocierile se anunţă dure. UDMR spune că nu dă un cec în alb nimănui, iar USR pune mai multe condiţii. Din noul cabinet ar putea face parte şi foşti miniştri: Nini Săpunaru sau Eugen Nicolăescu.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Am decis să desemnez următorul premier în persoana lui Ludovic Orban. Guvernul va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare
Anunţul oficial al preşedintelui îi dă 10 zile lui Ludovic Orban pentru a forma noul guvern.
Ludovic Orban, prim-ministru desemnat: Sunt onorat să îmi asum această responsabilitate. Garantez că voi pune toată experienţa, energia în slujba serviciului public. Principalele priorităţi ale guvernului sunt refacrea echilibrelor şi restructurarea amplă a aparatului guvernamental, digitalizarea administraţiei
Numele vehiculate acum pentru viitorul cabinet sunt: Iulian Dumitrescu sau Marcel Vela la Interne, Bogdan Aurescu sau Ben Oni Ardelean la Externe, Robert Sighiartău sau Florin Roman la Dezvoltare.
În cărţi mai sunt Florin Câțu sau Bogdan Huțucă la Finanţe şi Ovidiu Raețchi la Apărare. Noul cabinet s-ar putea construi şi cu miniştri mai vechi: Nini Săpunaru la Agricultură, Lucian Bode la Transporturi sau Eugen Nicolăescu la Sănătate.
Chiar daca nu avem pentru moment lista finala cu care se va merge în Parlament, premierul desemnat deja a primit la Palatul Victoria un birou unde să vină să lucreze, dacă îşi doreşte.
Dacă liberalii au reuşit să adune o majoritate pentru a da jos Guvernul, pentru a instala un nou Executiv lucuruile nu par la fel de simple.
PSD a anunţat că nu va vota cabinetul lui Ludovic Orban. Social-democraţii spun că nici măcar nu vor asigura cvorumul de şedinţă.
Pro România, de asemenea, spune că nu ar susţine un astfel de Guvern. Iar cele două formaţiuni par să formeze noua Opoziţie.
De cealaltă parte, Orban s-ar putea baza pe voturile celor de la PMP, ALDE, UDMR şi USR. Însă fiecare partid are condiţii destul de greu de îndeplinit. Iar noua Putere pare deja măcinată de lupte interne.
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Nu dăm un cec în alb nimănui! Aşteptăm programul de guvernare pentru un an de zile. Noi nu am avea nicio problemă, guvernul ar avea o problemă dacă s-ar baza pe PMP. Nu l-am vota, pur şi simplu. Un guvern nou, un început nou, nu trebuie girat de Petrov
Stelian Ion, deputat USR: Un nou guvern trebuie să aibă acest mandat, de a pregăti anticipatele. Există o serie de alte condiţii pe care le punem. Unele se referă la adoptarea unui proiect de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi, vot pe proiectul fără penali în funcţii publice, recursul compensatoriu trebuie abrogat de urgenţă
Viorica Dăncilă, prim-ministru interimar: Şapte bărbaţi au făcut efortul de a dărâma acest guvern. Şapte bărbaţi să îşi asume răspunderea formării noului guvern
În următoarea perioadă, liberalii vor încerca să negocieze cu partidul lui Victor Ponta. Potrivit unor surse, liderului Pro-România i s-ar fi propus funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor în schimbul susţinerii Guvernului.
Victor Ponta, preşedintele Pro România: Nu mi-a cerut nimeni de la PNL să votez guvernul aşa că nu am de ce să pun condiţii. Nu am avut nicio discuţie cu domnul Orban după moţiune
Şi Raluca Turcan ar fi pe lista scurtă pentru şefia Camerei Deputaţilor, iar Alina Gorghiu pe cea de la Senat.
Dacă pentru Alina Gorghiu ar exista şanse să ocupe această funcţie, mai ales că mâine CCR va decide dacă numirea lui Teodor Meleşcanu în fruntea Senatului a fost sau nu constituţională, la Camera Deputaţilor este greu de crezut că se poate schimba conducerea în următorul an.
Regulamentul spune clar că Marcel Ciolacu poate fi schimbat doar la iniţiativa liderului de grup care l-a propus.
Războiul politic e decontat de români. Elevii încă aşteptă manualele, iar examenul de rezidenţiat la Medicină este sub semnul întrebării până la numirea unui ministru al Educaţiei. Iar ministrul interimar al Turismului nu poate să aprobe extinderea voucherelor de vacanţă, aşteptate de peste un milion de români.