Antena LIVE

Curs valutar

Va rămâne România fără energie la iarnă? Ciucă: "Nu identificăm riscul. Trebuie să fim pregătiți, să avem inclusiv un scenariu negru"

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că, în urma analizei făcute până acum la nivelul Guvernului, nu s-a identificat riscul ca ţara noastră să rămână fără energie. Profit.ro a publicat azi un document cu privire la posibilitatea unui deficit de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine. 

De la 08.09.2022, 15:58
WhatsApp
Va rămâne România fără energie? Ciucă: "Nu identificăm riscul. Trebuie să fim pregătiți, să avem inclusiv un scenariu negru" Observator

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că autoritățile încep pregătirile pentru iarnă încă din luna septembrie și a dat asigurări că nu există riscuri ca România să rămână fără energie, relatează Agerpres.  "Ieri, în şedinţa de Guvern, am aprobat planul de iarnă şi el a fost întocmit de către toţi cei care îşi desfăşoară activitatea şi sunt responsabili de sectorul energetic din România. Ca atare, odată aprobat acest plan, am stabilit ca săptămâna viitoare să avem şi întâlnire cu Comandamentul de iarnă. Ce vreau să subliniez este că pentru prima dată la începutul lunii septembrie avem acest plan. El de regulă se întocmea în noiembrie. 

Reuşim astfel să avem o perioadă de timp în care să analizăm toate ipotezele care pot să afecteze sistemul energetic românesc şi împreună cu cei care au participat la întocmirea planului să identificăm şi soluţiile, astfel încât România să nu rămână fără energie. Din analiza de până acum nu identificăm riscul ca ţara noastră să rămână fără energie", a spus premierul după participarea la Conferinţa internaţională "Curtea de Conturi a României - Digitalizare în audit".

El a adăugat că autorităţile trebuie să fie pregătite şi pentru alte "ipoteze şi scenarii". "Sigur, trebuie să fim pregătiţi pentru ipoteze şi scenarii, inclusiv un scenariu negru în care neprevăzutul poate să se întâmple şi atunci, la comandamentul de săptămâna viitoare, tocmai aceste ipoteze şi scenarii le vom discuta şi vom stabili ce avem de făcut. Există, de asemenea, o punere în aplicare a unui sistem gradual de măsuri care au ca prim obiectiv să menţină aprovizionarea cu energie electrică a cetăţenilor", a menţionat premierul.

Posibilitatea unui deficit de energie electrică la iarnă în România

Pe acelaşi subiect

Dispecerul Energetic Național (DEN), din cadrul operatorului de transport și sistem Transelectrica, estimează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine, în orele de vârf de sarcină ale serii, va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior, de la 180 MW la 1.260 MW, în scenariul moderat elaborat de instituție, și de la 1.830 la 3.490 MW, în scenariul pesimist. În consecință, există și riscul de intrare a sistemului energetic în stare de alertă ca urmare a funcționării fără rezerve, potrivit profit.ro.

În aceste condiții, nu este exclus să fie nevoie ca alte sisteme energetice naționale din Europa să intervină în sprijinul României, inclusiv prin punerea în funcțiune a unor centrale sau prin reducerea alimentării unor mari consumatori. Scenariul pesimist include și insuficiența gazelor naturale, luându-se în calcul funcționarea centralei Brazi a OMV Petrom la numai jumătate din capacitate (420 MW). De altfel, în document se atrage atenția că insuficiența gazelor poate duce la indisponibilizarea mai multor producători majori care utilizează acest combustibil, mai scrie profit.ro.

Cărbunaru: România este pregătită să gestioneze nevoia de aprovizionare cu gaze şi cu energie electrică

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat joi că România este pregătită să gestioneze nevoia de aprovizionare cu gaze şi cu energie electrică. El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, dacă problemele tehnice ale Romgaz, din cauza cărora sunt preluaţi aproximativ un milion de metri cubi din gazul deja depozitat, pot ameninţa planurile pe care Guvernul şi le-a făcut pentru a asigura pe timp de iarnă gazul pentru populaţie şi marii consumatori.

"România este pregătită să gestioneze nevoia de aprovizionare cu gaze şi cu energie electrică, dar ne referim acum la gaze. După cum bine ştiţi, deja stocurile României de gaze naturale depăşesc stocurile pe care le aveam în perioada similară a anului trecut, sunt 76% din aceste stocuri deja pline, iar din perspectiva cifrelor asta înseamnă peste 2 miliarde de metri cubi de gaze. Această chestiune concretă la care vă referiţi, de un milion de metri cubi, şi care vizează o perioadă limitată la câteva zile, pentru că acea revizie pe care Romgaz o desfăşoară şi care a necesitat, pentru a-şi onora obligaţiile contractuale, preluarea cantităţii de gaze respective dintr-unul dintre depozitele pe care le gestionează, va fi nu doar rezolvată ca reparaţii, pentru că e vorba de un motor termic, înţeleg, dar şi ulterior, prin compensarea acelei cantităţi care va reveni în depozitele Romgaz", a menţionat Cărbunaru.

El a adăugat că din luna martie şi până acum depozitele de gaze ale României au crescut şi vor continua să crească. "Asta arată şi confirmă că România este, faţă de alte state europene care sunt afectate de oscilaţiile livrărilor de gaze naturale, în siguranţă, având 90% din nevoia internă acoperită de producţia proprie. Asta se vede şi în modalitatea în care se pregătesc stocurile pentru iarnă, dar şi în capacitatea noastră de a asigura cetăţenii şi România că există gaze", a afirmat Cărbunaru

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nicolae ciuca gaze naturale romania
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025