Antena Meniu Search
x

Video Cele 3 soluții de avarie pentru reducerea consumului de energie. Se iau în calcul premii, raționalizări și restricții

România, alături de celelalte state membre, ar putea fi obligată să consume mai puţin curent în orele de vârf. E noua propunere a Comisiei Europene pentru a trece cu bine peste iarnă. Pe lângă raţionalizarea pe ore, va impune şi un plafon de preţ pentru gazul rusesc. Furios, Vladimir Putin ameninţă că lasă Occidentul în frig. 

de Redactia Observator

la 07.09.2022, 20:37

Vezi și

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: "Vom propune reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf şi vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a realiza acest lucru."

Dacă propunerea Comisei Europene va fi acceptată, statele membre, inclusiv România, vor trebui să găsească metode pentru a reduce consumul de curent în orele de vârf. Adică în intervalele 07:00 - 10:00 şi 18:00 - 21:00, atunci când energia este foarte scumpă.

Adrian Vintilă, expert în energie: "Mă aştept ca această măsură obligatorie să nu afecteze consumatorii casnici, să nu afecteze instituţiile vitale, ca fiecare stat să poată identifica acei consumatori. Mă gândesc, de ce nu, la oprirea climatizării într-un centru comercial, atunci când ne aflăm în acel interval de vârf de consum."

Ce soluţii au la îndemână statele pentru a reduce consumul de energie?

Pe acelaşi subiect

Există trei posibilităţi pentru a reduce consumul, spun experţii. Prima ar fi modificarea programului de funcţionare, astfel încât vârful de consum să fie decalat. 

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "Altă metodă care se poate face este premierea sau taxarea. Dacă nu consumi între orele 18.00 si 22.00, eu îţi dau un premiu. Dacă consumi, te taxez mai mult în perioada aia"

Adrian Vintilă, expert în energie: "Practic, vom primi bani dacă nu consumăm energie electrică."

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "A treia chestiune este legată de restricţionarea consumului, o metodă care se folosea pe timpul lui Ceauşescu. La ora 6.00, tai consumul la anumiţi consumatori care nu sunt esenţiali."

O decizie va fi luată vineri, la reuniunea miniştrilor Energiei. Până la măsuri obligatorii, preşedintele Iohannis ne recomandă să facem, voluntar, economie. "Ne amintim cum acum câțiva ani aveam instituții unde se mergea cu mănuși. Nu vrea nimeni ca românii să facă frig în case, însă acolo unde se poate face economie e bine să se facă", a adăugat acesta.

Plafonarea prețului la gazul rusesc, pe masa Comisiei Europene

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: "Sancţiunile impuse de noi afectează economia Rusiei, dar Putin încă are resurse şi o parte dintre acestea provin din producţia de gaze. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei."  

O propunere care l-a înfuriat pe liderul de la Kremlin. Acesta amenință că Occidentul va îngheța

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Nu vom mai livra absolut nimic, dacă este împotriva intereselor noastre economice. Nici gaze naturale, nici petrol, nici cărbune. Nimic. Ne-ar rămâne un singur lucru de făcut: ca în celebrul basm rusesc, vom condamna coada lupului să fie înghețată."

Într-un editorial pentru Financial Times, secretarul general al NATO confirmă că ne aşteaptă o iarnă grea, dar militează pentru solidaritate în faţa ameninţării ruse. Comisia Europeană propune vineri şi taxarea companiilor din energie, lucru care se întâmplă deja în România. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Ne aşteaptă şase luni dificile, sub ameninţarea tăierii şi perturbării alimentării cu energie electrică şi chiar posibilitatea unor revolte civile. Dar trebuie să ne menţinem pe aceaşi traiectorie şi să rezistăm tiraniei, pentru binele Ucrainei şi al nostru.''

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Cele 3 soluții de avarie pentru reducerea consumului de energie. Se iau în calcul premii, raționalizări și restricții