Antena LIVE

Curs valutar

Video

Povestea unui judeţ în declin. Mihaela Călin încearcă să afle cum a ajuns Mehedinţi polul sărăciei din România

Mihaela Călin face radiografia României de la ea de acasă, din judeţul Mehedinţi. Acolo e, mai nou, polul sărăciei din România. După dispariţia celor mai importante platforme industriale din oraş totul a devenit ruină. Iar vieţile oamenilor, un lung şir de drame. 

De la 31.10.2024, 14:20
WhatsApp
Vezi și:

Multă vreme am simțit că nu mai am niciun motiv să mă întorc acasă, la Severin. Nu mai sunt aici nici părinții, nici prietenii, nici mulți dintre foștii colegi de scoală. Încet, orașul a devenit o ruină în care era tot mai greu de trăit. Județul Mehedinți e azi polul sărăciei din Romania. 

Peste tot acolo era exploatare, erau oameni, asta este cu totul închisă. Lucrau oameni, și în toată curtea erau oameni. Inclusiv tata.  

A avut un accident foarte rău, s-a ars pe toată faţa şi pe mâna dreaptă. Când a avut accidentul era în tura de dimineaţă şi eu eram acasă, era vara. Eram mică. Şi îmi aduc aminte că a venit şi a bătut la uşă. Şi am deschis uşa şi el tremura. Şi mi-a spus nu te speria tati că nu am nimic. Ăla a fost un moment foarte dificil atunci. 

33 de ani a muncit la termocentra de la Halânga. Zi și noapte. Până în 2016. 

Pe acelaşi subiect

"Oamenii ăştia au rămas cu datorii la bănci, cu acele credite luate cu buletinul, cu n ecazurile de zi cu zi, cu inflaţia care a ajuns în câţiva ani la 15%. Erau prea tineri că să fie pensionaţi şi prea bătrâni că să facă o reconversie a meseriei sau să se angajeze undeva", a spus Ion Palici, inginer, fost director tehnic.

A fost un soc pentru țoață lumea. La fel, pentru familia mea. Tata mai avea 3 ani până la pensie. Când a aflat, i-a stat inima. La propriu. 

În multe case ale vecinilor mei au avut loc drame pe care nu le voi afla, probabil, niciodată. 

Drama celor care au ajuns şomeri peste noapte, după ani de muncă

Mă întorc azi, cu inima strânsă, în locul care care a însemnat mărirea și decăderea unui oraș. Abia am mai găsit 3 dintre foştii colegi ai tatălui. 

Aici ar fi trebuit să fie puterea energetica a Europei. În 1980 combinatul producea apă grea folosita la cele doua reactoare de la Cernavodă. Producția era suficienta chiar și pentru 4 reactoare. Dar după revoluție planurile de dezvoltare a energiei nucleare în Romania au stagnat. În 2013 a venit insolvența, în 2015 s-a oprit producția de apă grea, iar în 2016 s-a declarat falimentul. Statul a rezolvat problema cum s-a priceput mai bine. A pus lacăt. Dar a rămas cu o mare povara. Aproape 3.000 de oameni în șomaj tehnic și mii de tone de apă grea. Din 2016 statul tot caută un cumpărător pentru termocentrală și o soluție pentru a scăpa de rezervele de apă grea care încă există. 

Sunt încă multe întrebări fară răspuns. Și multe rani deschise chiar și după 8 ani de la închiderea termocentralei. O mână de oameni au mai rămas rătăciți în acest mastodont de fier vechi și poveşti triste. Iarna termocentrala e furnizor de căldură pentru oraș. 

"Economia a avut de suferit. Termocentrala asta putea să funcţioneze pe producere de energie electrică şi termică la fel cum funcţionează Turceni, Rovinari Craiova", spune Ion Palici, inginer, fost director tehnic.

Oamenii disponibilizați nu și-au mai găsit niciodată de lucru, familiile lor au fost afectate, copiii lor au fost încurajați să plece după terminarea scolii. Mehedintiul are cea mai mare rata a îmbătrânirii populației din țoață tara și cei mai mulți șomeri tineri.  

Unele persoane au decis totuşi să rămână în oraşul natal

"Nu m-am gândit să plec, deşi au venit aceste oferte, pentru că am simţit că aici este locul meu. Încercasem în Timişoara, nu m-am adaptat deloc, cred că am simţit nevoie să rămân acasă şi să face ceva pentru locul pe care îl consider acasă", a spus Oana Buzatu, jurnalist.

Cu Oana am fost colegă de facultate la jurnalism, în Timișoara. Oana a văzut, și cu ochii jurnalistului, cum se schimbă oraşul şi oamenii din jur. După socul din 2016 nimeni nu și-a mai revenit.

"Nu putem să spunem că oamenii nu au unde să lucreze pentru că este cumva un paradox: adică avem o rată a şomajului undeva pe lângă 7%, dar în acelaşi timp nu avem forţă de muncă calificată pentru ceea ce se caută. Vorbim despre discrepanţa dintre cei care au venituri mari, au afaceri, şi omul de rând", explică Oana Buzatu, jurnalist.

Iar asta se vede peste tot - în buzunarele oamenilor, în sacoşele lor, în privirile lor. Și în cifre. Cifrele din studiul IPSOS scot la iveală lucruri șocante atunci când vine vorba despre nivelul de trai al românului. 

5% dintre localnici spun că nu-şi permit să cumpere nici mâncare în unele luni

"Nu ne-am așteptat să fie un procent atât de mare de populație care să spună că sunt luni în care nu le ajunge nici macar să cumpere mâncare, 5% dintre oameni spun lucrul asta. Cu atât mai mult cu cât am vorbit cu oameni care sunt digitalizați. 2% dintre oameni care spun că au mijloace suficiente încât să își cumpere tot ce au nevoie. 60% din venituri se duc pe cheltuieli de zi cu zi pentru intretinerea locuinței, hrană şiutilități. Asta e enorm. Tot 60% dintre oameni spun că mai mult ca sigur nu vor reuși anul viitor să își plateaca facturile la utilități având în vedere liberalizarea care se anunță", spune Alina Stepan, managerul Companiei de cercetare IPSOS.

Aceasta e povestea mea, și a orașului din care am plecat. Dar aceasta e și povestea altora, care au plecat din toate marile orașe devenite mici, după ce singura industrie care le ținea în viață a dispărut. 

S-a întâmplat şi în toate zonele miniere din tara. 

"O să umplem rândurile şomerilor. Alte locuri de muncă nu mai există în zonă. Practic, toată zona de sud este la pământ. Zone industriale nu mai există. Va fi că în Valea Jiului. Este zona cea mai defavorizată. Va fi foarte rău", spune un miner.

În 10 ani, populația din cele mai importante 100 de orașe ale României a scăzut cu 16%. Grav e că odată cu oamenii a dispărut și speranță că vă fi mai vreodată bine în Romania.  

"Dincolo de îngrijorarea legată de ce am sau nu am azi, privind spre viitor, oamenii simt că nu au niciun motiv să spere că lucrurile se vor îmbunătăți și lipsa de speranță pentru un popor îl face să se chircească cumva în el și să nu mai fie deschis către exterior", spune spune Alina Stepan, managerul Companiei de cercetare IPSOS.

Mihaela Călin

Am învățat, ca jurnalist, mai ales în anii din urmă, când fenomenul fake news pare că acaparează toate canalele de comunicare, că, uneori, contează mai puțin ce se spune, ci mai degrabă CINE spune. ...

mehedinti judet severin
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025