28 de români au fost ucişi de gripă. Triaj obligatoriu în școlile din toată țara
Încă trei români au murit din cauza gripei în ultimele ore. În şcoli, puncte vulnerabile de pe hărţile epidemiologilor, au început triajele obligatorii.
De Redactia Observator la 22.01.2019, 20:10Încă trei români au murit din cauza gripei în ultimele ore. În şcoli, puncte vulnerabile de pe hărţile epidemiologilor, au început triajele obligatorii.
Acolo unde există medici şi asistenţi medicali. Pentru că, în lipsa lor, cadrele didactice refuză să preia această responsabilitate. Părinţii rămân cei care trebuie să se ocupe de protejarea copiilor până când inspectoratele vor decide dacă şi unde vor fi suspendate cursurile.
Marina Manea, purtător de cuvânt ISMB: Se recomandă ca acest triaj să se realizeze zilnic. Cadrele didactice nu au competenţele necesare pentru a realiza acest triaj.
Realitatea, însă, arată altfel. Controlul medical nu ţine de compentenţa cadrelor didactice. De aceea, mulţi profesori sunt revoltaţi şi spun că nu trebuie să fie pasată lor această responsabilitate. Statul nu are nici măcar o evidenţă pentru a şti în câte unităţi de învăţământ nu există un medic sau un asistent medical.
Iulian Cristache, presedintele FNAP: Este greu, cum sa faci tu triaj, învăţător sau profesor? Problema se află în curtea şcolii, acolo unde ar trebui sa fie dotate. Asta pentru că cele mai multe şcoli din ţară nu au nici măcar săpun la baie. În plus, încă aveam două mii de unităţi de învăţământ cu toaleta în curte. În acele locuri în care nu putem vorbi de apă curentă. Nici măsuri elementare de igienă nu pot fi luate.
Prima regula atunci cand venim dintr-un mediu aglomerat este sa ne dam jos hainele de strada si sa le pune imediat la curatat. Urmatoarea regula, dar la fel de importanta, este igiena mainilor. Trebuie sa ne spalam pe maini cu apa si sapun in fiecare zi, cat mai des. Şi să nu uităm un pachet de serveţele nu trebuie să ne lipsească din geanta.
Aşadar, în iarna în care România e în pragul unei epidemii de gripă, părinţii sunt primii care trebuie să se asigure că cei mici au în ghiozdan săpun sau chiar apă. Specialiştii care să urmărească evoluţia cazurilor nu există peste tot. Deşi două instituţii cheie - ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii - spun că dacă există câte trei îmbolnăviri, timp de trei zile consecutive, cursurile trebuie suspendate. Ori şcoala închisă dacă 20 la sută dintre elevi sunt absenţi din cauza virusului gripal.
Pintea Sabrina: Ministerul Sanatatii a semnat cu MEN un meorandum privind acest triaj in scoli. Acest tip de catiune nu este necesar sa se faca de un medic, poate i acut de n cadru didactic la cutsuri, apoi trimis la cabinetul scolar sau mediucl de familie.
În acest timp, tot părinţii sunt sfătuiţi să nu blocheze urgenţele. Iată care sunt simptomele pentru care ar trebui să intre în alertă.
Medic şcolar: O durere de gât, de urechi, stare mai modificata a copilului, poate nu e la fel de vioi, de studios, agitat fara motiv anume, febra, febra înaltă în caz de gripa, nu neaparat cu nas curs.
În cazul în care medicul şcolar observă semne ale bolii contagioase, copilul este ţinut sub supraveghere în cabinet, iar părinţii sunt chemaţi de urgenţă la şcoală. Sunt obligaţi să meargă cu el la medicul de familie, iar ca să se întoarcă în colectivitate, elevul are nevoie obligatoriu de un aviz epidemiologic.