Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Epidemie" de obezitate şi diabet în rândul copiilor. "Pacient de 11 ani, cu 117 kg și toate complicațiile posibile"

România traversează o nouă epidemie: de obezitate și diabet! Unul din doi adulți are probleme de greutate. Medicii trag un semnal de alarmă: și numărul copiilor şi adolescenților cu kilograme în plus a crescut în ultimii ani. De vină sunt obiceiurile alimentare nesănătoase de acasă, dar și lipsa sportului. 

de Iulia Pop

la 08.02.2025 , 19:56

Roland are 21 de ani și un fizic de invidiat. Vine de patru ori pe săptămână la sală și mănâncă sănătos. Stilul său de viață s-a schimbat radical în ultimii ani, după ce, în adolescență a avut multe kilograme în plus.

"Sunt în minus cu 20 de kilograme. Am început de la 97 și acum am 77. Încerc să mă mențin. Când mergeam cu mama mea să îmi cumpăr haine și trebuia să îmi iau haine mult mai mari, era foarte deranjant. Mâncam foarte mult și din toate – dulciuri, fast-food, tot – nu puneam stop la nimic", spune Roland Koncz.

Că sunt tot mai mulți copii și adolescenți cu probleme de greutate au remarcat si antrenorii. Mulţi tineri vin de mână cu părinții în sălile de sport. "Din păcate, în ultimii ani, sunt tot mai prezenți adolescenții cu probleme de greutate, pentru că, de regulă, vin dintr-o copilărie cu kilograme suplimentare. La 20-23 de ani, intră în adolescență în această formă, iar de aici lucrurile merg în avalanșă către viața adultă", a declarat Horațiu Andrei, antrenor culturism și fitness.

Vezi și

"Epidemia" de obezitate

Pe acelaşi subiect

Rata obezității în rândul adolescenților de 15 ani a crescut de la 16% în 2014 la 26% în 2022. Iar trendul rămâne ascendent. Principalele cauze sunt sedentarismul și alimentația haotică. Jumătate dintre copiii cu probleme de greutate fac foarte puțin sport, iar 60% din populația României abia se atinge de fructe și legume.

Specialiștii spun că, dacă acum 15 ani citeau doar despre diabetul de tip 2 la copii, acum îl tratează. "Imaginați-vă un adolescent cu 147 de kilograme. Nu am putut să fac RMN, pentru că nu îl ține masa. Pacient de 11 ani, cu 117 kg și cu toate complicațiile posibile, care va trebui pus pe aparat de respirat – pacient de 5 ani, cu 58 de kg", spune Prof. Dr. Iulian Velea, președintele Societății Române de Diabet și Endocrinologie Pediatrică.

Hipertensiunea arterială, probleme grave la ficat şi apnee în somn sunt alte complicații care pot apărea la copiii obezi. De multe ori, boala apare din cauza obiceiurilor nesănătoase din familie, iar mulţi parinti conştientizează târziu problemele. Lipsa sportului, alimentele neprocesate, somn la ore nepotrivite – toate contribuie la obezitate.

"Prima generație care va deceda înaintea părinților"

"Dacă într-o familie unul dintre părinți are obezitate, există o șansă de 12,5% ca și copilul să dezvolte obezitate. Dacă ambii părinți au obezitate, acest risc crește exponenţial​", adaugă Prof. Dr. Iulian Velea, președintele Societății Române de Diabet și Endocrinologie Pediatrică.

"Acești adolescenți care rămân cu obezitate ca adulți au un risc mai mare pentru cancere. Acești pacienți dezvoltă hipertensiune și sunt candidați la infarct miocardic la 23 de ani", continuă Prof. Dr. Iulian Velea, președintele Societății Române de Diabet și Endocrinologie Pediatrică.

Mai ales dacă mesele pline de grăsimi sau zahăr se combină cu lipsa de mişcare. Statisticile arată că mai mult de jumătate dintre copii şi adolescenţi nu fac nici măcar cele două ore de sport din programa şcolară săptămânală.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Susțineți introducerea unei taxe auto de mediu din 2026?
Observator » Sănătate » "Epidemie" de obezitate şi diabet în rândul copiilor. "Pacient de 11 ani, cu 117 kg și toate complicațiile posibile"