Cea mai neagră zi de la începutul pandemiei în România: 58 de decese provocate de COVID-19
Este ziua cu cele mai multe decese de la începutul pandemiei. 58 de oameni infectaţi cu noul coronavirus au murit în ultimele 24 de ore, iar numărul cazurilor a sărit din nou de o mie.
De Ema Schweninger la 25.08.2020, 20:08- O treime din decese s-au înregistrat în Bucureşti şi patru judeţe.
- Medicii se aşteaptă ca vârful infectărilor să fie atins în perioada următoare.
Două dintre victime aveau până în 29 de ani. Ocupăm primul loc în Uniunea Europeană la numărul deceselor la suta de mii de locuitori în ultimele două săptămâni. Iar medicii spun că nu am atins încă vârful.
Bătălia cu coronavirusul e mai aprigă decât oriunde în secţiile de terapie intensivă. 490 de români sunt internaţi acum la ATI. Şi fiecare dintre ei luptă pentru încă o gură de aer
Laura Zarafin, medic ATI, Spitalul Colentina: Este ceva ce noi nu am mai întâlnit niciodată în viaţa noastră de medici. Deşi oxigenarea este extrem de scăzută, ei sunt conştienţi. Sunt extrem de speriaţi. Indiferent cât de mult ar trage aer în piept şi cât de frecvent, aerul nu le ajunge.
Dar tragediile nu pot fi evitate. 58 de oameni au pierdut bătălia numai de ieri până azi. E cel mai mare număr de decese de la începutul epidemiei.
Laura Zarafin, medic ATI, Spitalul Colentina: Cel mai impresionant a fost cazul unui tânăr de 47 de ani care nu avea comorbidităţi. A fost o perioadă bine pe ventilaţie non-invazivă şi apoi a decedat, la autopsie găsindu-se trombembolism pulmonar bilateral masiv în ciuda tratamentului.
O treime din decese s-au înregistrat în Bucureşti şi patru judeţe: Suceava, Argeş, Galaţi şi Braşov. Medicii spun că în ultimele zile s-a schimbat forma bolii.
Beatrice Mahler, manager Instititul Marius Nasta: Pacienţii care ajung în Instititul Marius Nasta în ultima săptămână dezvoltă forme de afectare severă. Au aproape jumătate din ei, afectare pulmonară cu insuficienţă respiratorie şi necesită suport ventilator. La început nu depăşeam 20%.
Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul deceselor provocate de COVID-19 în ultimele două săptămâni.
O rată de 3 la suta de mii de locuitori, dublu faţă de Bulgaria, ţara situată pe locul doi. Şi de cinci ori mai mare ca în Spania.
Carmen Dorobăţ, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: În ţara noastră avem peste 1.000 de cazuri pe zi. Cam 5% ajung în terapie intensivă de unde va rezulta o mortalitate importantă pentru că în terapie intensivă, mortalitatea în cazuri care dezvoltă predominant insuficienţă respiratorie acută este peste 50%.
Medicii se aşteaptă ca vârful infectărilor să fie atins în perioada următoare.