6 din 10 gravide minore nu îşi fac analizele recomandate în sarcină
Sub observaţia doctorului ajung banalele controale medicale, în primul trimestru de sarcină. Dar o totală necunoscută pentru un număr covârşitor de românce.
De Redactia Observator la 17.07.2019, 13:52Sub observaţia doctorului ajung banalele controale medicale, în primul trimestru de sarcină. Dar o totală necunoscută pentru un număr covârşitor de românce. De-a dreptul îngrijorător este că în România secolului XXI încă sunt multe femei care nu îl văd la faţă pe medic în cele 9 luni de sarcină.
Deşi statul asigură gratuit controalele obligatorii, România are mai multe mame minore decât multe ţări din Africa.
George Roman, director programe Asociaţia Salvaţi Copiii: În România, 34 dintre adolescente devin mame înainte de a împlini 19 ani, din 1000. Noi, statistic, nu ne mai plasăm la nivelul Uniunii Europene, ci la nivelul Africii. Pentru că sunt 9 state africane care au o rată a mamelor adolescente mult mai mică decât România, chiar cu jumătate mai puţin.
Încă şi mai grav este că şase din zece gravide minore şi şapte din zece gravide care provin din familii defavorizate nu au făcut analizele recomandate în sarcină.
George Roman, director programe Asociaţia Salvaţi Copiii: Majoritatea gravidelor, în special tinere şi cele din mediul rural, nu au acces la servicii medicale. Fie nu pot să ajungă, fie nu ştiu, fie sunt plimbate de la un spital la altul şi acel drept la o ecografie gratuită nu le este respectat.
Unele dintre ele nu sunt nici măcar înscrise la un medic de familie. Specialiştii spun că în spatele acestui fenomen stau lipsa de informare, sărăcia şi accesul precar la servicii medicale. Educaţia sexuală timpurie poate îmbunătăţi situaţia, spun sociologii.
În Portugalia, de exemplu, copiii învaţă încă de la vârsta de cinci ani despre relaţiile de prietenie, consimţământ şi sexualitate.
Iar în Spania, Italia şi Cipru, de la paisprezece ani. Lipsa educaţiei sexuale se vede cel mai bine în statistici.
George Roman, director programe Asociaţia Salvaţi Copiii: Sunt în jur de 17,000 de mame sub 19 ani şi cam 700 sub 15 ani. Ceea ce este îngrijorător este că în aceasta statistică găsim zeci de cazuri de mame sub 15 ani care sunt la a doua naştere şi chiar un caz la a 3-a. În ceea ce le priveşte pe cele între 15-19 ani sunt 7 adolescente cu 5 copii şi un caz cu 6 copii.
În Europa, doar două state prezintă o situaţie mai gravă - Bulgaria şi Georgia, arată studiul Organizaţiei Salvaţi Copiii.