9 din 10 angajaţi din spitale sau centre sociale s-au vaccinat cu cel puţin o doză de ser
Medicii au fost primii care, la începutul anului, au deschis campania naţională de imunizare. Ulterior, şi restul angajaţilor din sănătate şi centrele sociale s-au imunizat.
De Francesca Simionescu la 18.04.2021, 21:23Mare parte din personalul medical s-a vaccinat
În patru luni de campanie de vaccinare anti Covid19, <cg1> peste 290 mii de angajaţi din domeniile medico-sociale au primit prima doză de vaccin. Aproape la fel de mulţi, peste 260 mii, au făcut şi rapelul.
"Ştiţi bine că au fost şi greutăţi, tranşele de vaccin veneau centralizat. Dar, lucrurile au decurs bine. Şi, faptul că mare parte din personalul medical s-a vaccinat înseamnă, în primul rând, protecţie în raport cu pacienţii". Al treilea val a pus presiune pe spitalele COVID, prin numărul mare de pacienţi. Însă, spre deosebire de începutul pandemiei, pe medici boala nu i-a mai trimis acasă, în izolare.
Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: "Am avut asemenea cazuri în care, toată familia era acasă, infectată cu sars cov2, acum în valul al treilea. Iar colegul nostru nu s-a îmbolnăvit. A continuat să vină la locul de muncă, fără a deveni pozitiv sau a pune în pericol pe ceilalţi"
Din ianuarie, de când a început imunizarea în masă a personalului sanitar, numărul cazurilor de îmbolnăvire a scăzut.
Francesca Simionescu, reporter Observator: "De la începutul anului, au fost descoperite aproximativ 2.500 de cazuri de COVID19 în rândul personalului medico social. 80% nu fuseseră vaccinaţi. În timp ce 11% s-au îmbolnăvit la mai puţin de 20 de zile după ce au primit prima doză de vaccin şi doar 1,8% s-au îmbolnăvit la ai puţin de 20 de zile după rapel. Doar 4,6% s-au îmbolnăvit la mai mult de 20 de zile după ce au primit cea de-a doua doză".
Dacă în urmă cu un an, pe 14 aprilie 2020, 1 din 8 cazuri de Covid era înregistrat în rândul personalului sanitar, pe 14 aprilie 2021, statistica arată că doar 1 din 71 din totalul cazurilor a fost în acest domeniu. Statisticile în scădere se datorează imunizării - fie prin boală fie prin vaccinare.
Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: "Colegii din Marius Nasta care au refuzat vaccinarea, au refuzat-o pe motive de boală. Sau pe motive de reacţii alergice"
Adrian Marinescu, medic Matei Balş: "Nu cred că vom putea ajunge la 100. Există şi cazuri rare de contraindicaţii. Dar, cred că procentul de vaccinaţi în acest moment se va putea schimba cât de repede. În situaţia celor care au avut de curând infecţia, foarte curând se vor şi vaccina"
În România sunt aproximativ 160.000 medici însă, totalul angajaţilor din sistemul medico-social depăşeşte 500.0000. 89.2% dintre ei au primit una sau două doze de ser. Succesul primei etape a vaccinării, cred autorităţile, va spulbera îndoielile populaţiei cu privire la imunizare. În acest moment, pe listele de aşteptare sunt peste 233 mii oameni şi 150 mii de locuri disponibilie la vaccin - majoritate la Astra Zeneca şi Moderna. Mâine vor sosi în ţară alte 500 mii doze de ser Pfizer.