Acuzații grave după moartea celui de-al doilea pacient cu coronavirus, în România
La 25 de zile după confirmarea primului caz de Covid 19, România înregistrează primele două decese. Este vorba despre doi bărbaţi de 67 şi 74 de ani care aveau şi alte probleme de sănătate.
De Mădălina Iacob la 22.03.2020, 20:36- ”L-am luat în îngrijire fără protecție”.
- ”Situația reală este tragică”.
La 25 de zile după confirmarea primului caz de Covid 19, România înregistrează primele două decese. Este vorba despre doi bărbaţi de 67 şi 74 de ani care aveau şi alte probleme de sănătate. Unul dintre ei era internat de luni seara în Spitalul Universitar din Bucureşti. Avea toate simptomele specifice bolii, dar nu a fost testat decât patru zile mai târziu. Medicii şi asistentele acuză că în spital nu există nici echipamente de protecţie, nici teste pentru coronavirus. În exclusivitate, au făcut declarații pentru Observator. În urma neregulilor descoperite, managerul Spitalului Universitar a fost suspendat.
(Cadru medical): Medicul infecţionist ar fi anunţat conducerea spitalului că există o suspiciune cu infecţie de coronavirus, se pare că cei din conducere nu au luat în serios această avertizare.
O greşeală care a pus în pericol pacienţi, medici, asistente, infirmiere şi brancardieri din secţia de nefrologie de la Spitalul Universitar.
Pacientul, care în realitate era infectat, a ajuns la UPU în noaptea de luni spre marţi.
Trebuia să facă dializă la un centru privat dar nu ar mai fi fost primit pentru că avea febră şi se simţea rău.
Medicii de la UPU l-au diagnosticat cu pneumonie şi l-au internat în secţia de nefrologie.
(Cadru medical): Starea lui era totuşi destul de gravă, avea febră, tuşea, respira destul de prost, stătea cu oxigenul la nas.
Bărbatul le-a spus medicilor că nu a călătorit în străinătate şi nici nu a intrat în contact cu vreo persoană care a călătorit în altă ţară. Aşa că nu a fost testat pentru noul coronavirus.
(Cadru medical): Avea o radiografie care avea modificări, modificări care nu erau specifice pentru un anumit tip de pneumonie. La el erau scăzute leucocitele şi mai ales limfocitele erau scăzute. Asta a ridicat nişte semne de întrebare.
În cele din urmă, vineri a fost testat.
(Cadru medical): Joi a fost solicitat medicul specialist de boli infecţioase. Vineri, starea pacientului am înţeles că s-a degradat. Respira foarte prost, a început să îi crească temperatura. I se schimbase antibioticul conform recomandării medicului infecţionist, cu toate că fusese schimbat, el nu a răspuns la tratament. lucru are a dat de gândit. Atunci medicul care s-a ocupat de pacient a insistat să i se facă testul pentru coronavirus.
În spital, nu ar exista însă teste. Proba a fost prelevată de angajaţii DSP şi trimisă la Instititul Matei Balş.
Vineri seara s-a confirmat că pacientul era infectat. A fost imediat transferat la Spitalul Victor Babeş.
(Cadru medical): Când a fost trimis rezultatul pozitiv, pe secţie mai erau circa 12 pacienţi internaţi. Din ce am vorbit cu colegii mei, ieri, la ora 10, încă mai erau pacienţi internaţi pe secţie. Conform celor spuse de DSP, secţia trebuia închisă.
Conducerea spitalului susţine că 16 cadre medicale sunt izolate la domiciliu. Azi noapte, contractul managerului a fost suspendat în perioada stării de urgenţă pentru că au fost găsite mai multe nereguli.
Ministerul Sănătăţii susţine că nu au fost luate măsuri pentru prevenirea infectării. Nici pentru pacienţi şi nici pentru personalul medical.
(Cadru medical): Suntem 10 care stăm acasă. Dar eu cred că de fapt au intrat în contact cu pacientul vreo 20. Ce ştiu este că nimeni nu a fost testat. Lucru ce mie mi se pare de neacceptat. Nimeni din personal şi din pacinenţii care au fost acolo nu a fost testat.
Angajaţii spitalului vorbesc de lipsuri care le pun viaţa în pericol.
(Cadru medical): L-am luat în îngrijire fără a avea protecţie. Nici costum, nici măşti. Situaţia reală este tragică, ce se spune mai departe. Că avem de toate, că suntem linia întâi... linia întâi care? Suntem infectaţi şi nu ni s-a făcut un test!
(Cadru medical 2): Am cumpărat eu şi am stat cu masca aceea luni seara când am fost de gardă. Eu nu mai vorbesc de combinezoane, botoşi, deja intrăm în era SF-ului.
În timp ce ieşeau la iveală neregulile din spitalul Universitar, starea bărbatului transferat la Victor Babeş s-a agravat.
NELU TĂTARU, Secretar de Stat, MInisterul Sănătăţii: Starea lui s-a agravat, s-a agravat încă de aseară, de ieri după-amiază fiind pus pe suport respirator, cu stop cardio-respirator azi dimineaţă cu o evoluţie în contextul bolii cronice şi cu alte multiple insuficienţe, cu deces aproape de ora 11.
Ancheta epidemiologică nui s-a terminat. Cert e că un alt pacient care făcea dializă în acelaşi centru privat de la Spitalul Universitar a fost şi el confirmat cu noul coronavirus.
Reprezentanţii ministerului Sănătăţii spun că în această situaţie am putea vorbi de o transmitere comunitară a virusului.