„Acvarii” de protecție pentru medici, fabricate de voluntarii din Cluj
Lupta cu noul coronavirus naşte şi idei interesante. Mai mulţi tineri au găsit o metodă prin care pot scădea riscul de contaminare a medicilor atunci când pacienţii bolnavi sunt intubaţi.
De Redactia Observator la 03.04.2020, 12:01- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Lupta cu noul coronavirus naşte şi idei interesante. Mai mulţi tineri au găsit o metodă prin care pot scădea riscul de contaminare a medicilor atunci când pacienţii bolnavi sunt intubaţi.
Inspiraţi de invenţia unui medic asiatic, tinerii au transformat urnele folosite în secţiile de vot în acvarii de protecţie. Primele două astfel de echipamente de protecţie au fost livrate deja către spitalele din Cluj.
Cât e ziua de lungă, aceşti tineri voluntari din Cluj lucrează cot la cot pentru a le oferi medicilor din spitale echipamente de protecţie. După ce au produs sute de viziere, acum au pus în practică ideea prototip a unui medic taiwanez.
Dr. Zaki Milhem - medic: Am făcut un acvariu care practic acoperă capul şi umerii pacientului, permiţând totuşi, prin orificiile pe care le are, medicului să execute procedurile generatoare de aerosoli în siguranţă.
Pentru construirea lui se foloseşte un plastic gros extrem de scump, dar şi greu de găsit. Astfel, voluntarii au făcut un apel pe reţelele de socializare, iar ajutorul nu a întârziat să apară. Primăria s-a oferit să le pună la dispoziţie urnele de votare, confecţionate din acelaşi material.
Victor Dinică- voluntar: Ne-au intrebat ce putem face cu aceste urne si am zis sa ne dea una sa testam, e chiar acolo, e material din care o sa fie produs urmatorul acvariu
Printre cei care dau o mână de ajutor este şi un viitor medic francez, care a studiat medicina în România.
Hedi Zayani - absolvent medicina: Se lucrează zi şi noapte, facem tot ce putem cu ce avem. Este datoria mea faţă de mine în primul rând. Eu trăiesc să-i ajut pe alţii şi fac ce pot cu ce este posibil în momentul de faţă.
Primele două acvarii au fost, deja, livrate către două spitale din Cluj.
Racotean Rareş - voluntar: Dupa ce lucram aici, si lucram in fiecare zi, mergem si il lviram la medici. Vin medici de sectie cu lacrimi in ochi, vin si ne iau sacii. Bine ca ati venit si multumim. nu dorm, nu mananca, nonstop la flux continuu.
Victor Dinică- voluntar: Feedbackul e foarte pozitiv, sunt incantati de ceea ce am resuit sa obtinem. Au zis ca nu mai trebuie sa modificam nimic la el, dar noi oricum o sa modificam… oricum o sa le facem din ce in ce mai usor de utilizat si mai simplu de transportat.
Proiectul acestui acvariu a fost trimis şi altor studenţi din ţară în speranţa că tot mai mulţi medici vor putea să beneficieze de acest nou echipament de protecţie.