Adriana Pistol, directoarea de la Centrul de Boli Infecțioase, consideră că ar trebui reimpusă obligativitatea purtării măștii și pe stradă
Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, consideră că obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate zonele, nu doar în spaţiile închise şi în cele aglomerate, este o măsură care ar trebui reluată. Raed Arafat a menţionat că nu a fost luată în discuţie revenirea la această măsură şi este doar o recomandare.
De Redactia Observator la 24.09.2021, 17:34Adriana Pistol a fost întrebată vineri, într-o conferinţă de presă, dacă se impune purtarea măştii de protecţie şi în alte zone în afara celor aglomerate şi a spaţiilor publice închise. "Din punct de vedere epidemiologic. mie mi se pare o măsură care ar trebui reluată", a precizat Pistol, care a menţionat că poartă masca în toate zonele.
Raed Arafat a subliniat că este doar o recomandare
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat însă că oamenii nu trebuie să aştepte o decizie a autorităţilor în acest sens şi că pot purta masca peste tot pentru a se proteja. "Nu trebuie să se aştepte o decizie sau o obligativitate. Doamna doctor vă spune că este recomandat ca fiecare dintre noi să poarte mască oriunde este. Dacă asta va înseamna în viitor să se traducă într-o hotărâre din nou sau ordinul ministrului, că era prin ordin dacă nu mă înşel, acest lucru se va decide. Dar recomandarea doamnei doctor este clară, este o recomandare ca oricine dintre noi să se protejeze, să poarte masca oriunde este cu alte persoane chiar dacă este şi în aer liber. Asta este venită din cauza faptului că această tulpină se transmite foarte uşor şi într-un interval mult mai scurt de contact decât tulpina anterioară", a transmis şeful DSU.
Arafat a precizat că nu a fost pusă în discuţia comitetului revenirea la obligativitatea purtării măştii de protecţie şi este doar o recomandare.
- Anunț îngrijorător făcut de Andrei Baciu, secretar de stat în MS: "Sunt prognoze care merg până la 17.000 de...
- Doar două paturi ATI mai sunt libere în Bucureşti, pentru pacienţii COVID. Care este situația din țară
- Bilanț coronavirus în România, 24 septembrie. 145 de morţi şi peste 7.000 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore
Riscăm 2.500 de bolnavi la ATI pe final de octombrie
Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a anunţat că cel mai rău scenariu prevede ca la sfârşitul lu
"Nicio estimare nu poate să fie decât într-un anumit grad realistă. Niciodată nu este 100% garantat că lucrurile se petrec aşa de aceea se şi numeşte estimare şi ea este dependentă de toate măsurile pe care fiecare dintre noi ni le vom lua. Ca ea să nu fie atinsă, ar însemna ca să realizăm că numărul de cazuri este într-o creştere accelerată, să limităm circulaţia persoanelor – noi înşine, nu trebuie să vină nimeni să ne spună ce să facem – să ne limităm puţin din activităţile care ne duc în contact cu foarte multe persoane, mai ales dacă nici nu le cunoaştem foarte bine, deci să evităm aglomeraţiile, să purtăm masca de cele mai multe ori, atât cât este posibil, nu zic numai în interior, dar şi în afară, dacă vedem că este cazul. Pot să fie într-un loc cinci, şase persoane, nu trebuie să fie mare aglomeraţie, dar dacă stau la o coadă aglutinaţi aşa, până la urmă este suficient. Eventual să alegem să ne vaccinăm", a afirmat Adriana Pistol.
Ea a precizat că cel mai rău scenariu prevede un maximum de 2.500 de cazuri la ATI pentru bolnavii de COVID într-o lună. "Depinzând de aceste lucruri, această estimare va fi sau nu atinsă, speranţa noastră este să nu fie atinsă, dar sigur că dacă nimic din toate acestea nu se va întâmpla poate să fie depăşită. Evident, că avem şi o estimare vizavi de posibilitatea cazurilor severe. Era în jur de 2.000 de cazuri, 2.500 maxim, cazuri de terapie intensivă, la sfârşit de octombrie. Ăsta ar fi the worst scenario. De noi depinde ca aceste lucruri să nu se întâmple", a explicat Pistol.