Antena LIVE

Curs valutar

Aerul condiţionat poate răspândi coronavirusul, avertizează medicul Mihai Craiu

Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează asupra pericolului folosirii aerului condiţionat în spaţiile închise în care sunt pacienţi infectaţi cu COVID-19. Aerul condiţionat poate răspândi coronavirusul, atenţionează doctorul într-un interviu exclusiv pentru Observator. 

De la 09.07.2020, 20:11
WhatsApp
Vezi și:

(Reporter): Domnule doctor, în teorie, cât de uşor se poate transforma un spital sau o secţie dintr-un spital într-un focar de COVID-19?

(Medicul Mihai Craiu): Dacă nu respectăm regulile, s-ar putea transforma uşor. Ce înseamnă transforma uşor? Să dăm nişte repere: în primul rând, dacă nu se respectă protocoale de triaj şi de circuite, o persoană aparent sănătoasă, care vorbeşte, aşa cum vorbim noi la această distanţă, dacă nu poartă mască, poate transmite celor din jur noul coronavirus. Problema cu acest nou coronavirus este că simptomele apar, în medie, după 5-6 zile de la infectare. Deci, un personal medical care vine la serviciu în ture, 5-6 zile, cu potenţial de contagiozitate mare, poate transforma o secţie sau o anumită zonă într-un focar. În spitale pediatrice riscul este mai mic şi întotdeauna riscul unui spital este la fel de mare ca riscul comunităţii în care se află acel spital. Cu alte cuvinte, să spunem, un spital din Banat, în momentul acesta, este mai puţin riscant să devină un focar de infecţie versus un spital din Prahova. Deci, transmiterea comunitară este paralelă cu numărul de pacienţi infectaţi asimptomatici şi, deci, paralelă cu riscul ipotetic de a transmite virusul de la cineva care nu pare că este bolnav. 

(Reporter): Domnule doctor, dacă, de exemplu, există un spital pentru COVID. Personalul ar trebui să poarte mască în absolut toate spaţiile, în absolut toate zonele, şi-n cele verzi, şi-n exteriorul spitalului, în curte?

(Medicul Mihai Craiu): Într-un spital COVID, prin reglementare, pacientul trebuie să poarte echipamente de protecţie, în funcţie de nivelul de pericol unde se află. Şi aici există regulamente foarte clare, făcute de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Dar, prin prisma ultimelor evoluţii, trebuie spus că riscul a crescut. De aceea, tuturor celor care lucrează în aceste zone li s-a transmis, ca precauţie, să poarte masca în toate spaţiile din interiorul acelei instituţii, chiar dacă sunt desemnate ca spaţii libere de COVID. O să şi vedeţi că urmează un update al autorităţilor, care vor preciza că trebuie să luăm măsuri suplimentare în zonele care au astfel de pacienţi. 

(Reporter): Inclusiv în curte ar trebui purtată mască, dacă trec pe acolo pacienţi către investigaţii?

(Medicul Mihai Craiu): În spaţii larg deschise şi ventilate riscul este foarte mic. Dar, întrucât, în curte, oamenii ies la o ţigară şi nu stau cu masca pe faţă când fumează. Sau ies să stea de vorbă, pur şi simplu, pentru că vor să ia o gură de aer, că au transpirat îngrozitor şi nu mai suportă masca, ar trebui să respecte distanţarea socială. Deci, trebuie să stea la distanţă de altă persoană fără mască din curtea respectivă. Pur şi simplu, din aer, nu luăm în spaţii deschise. Dar, în tot ceea ce înseamnă spaţii închise, chiar dacă în acea cameră nu e o persoană bolnavă, trebuie să purtăm mască!

(Reporter): De ce?

(Medicul Mihai Craiu): Pentru că virusurile sunt transportate de la un pacient infectat la un sănătos cu ajutorul acestor particule de salivă, care sunt de două feluri: sunt droplets sau picături, cele care se şi văd când strănutăm sau tuşim şi care nu pot să plutească în aer, ci cad în nişte secunde sau zeci de secunde la podea sau, în fine, pe suprafeţe. Şi e periculos dacă atingem cu mâna şi ducem mâna la ochi. Dar, la un pacient care vorbeşte, aburul, micul condens, care conţine particule microscopice de salivă, cu dimensiuni de ordinul sub un micron, acestea pot să plutească mai multe zeci de minute sau ore în camera în care a fost o persoană infectată. De aceea, cred că toate aceste spaţii publice închise în zone medicale COVID trebuie aerisite generos, trebuie să deschidem geamurile, să deschidem uşile, pentru a nu permite stagnarea unei atmosfere. De altfel, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă chestia asta. Şi, în cazul în care spaţiul este închis, trebuie să evităm folosirea sistemelor de aer condiţionat în spaţiile în care există aceşti bolnavi, ca să nu răspândim virusul. E foarte dificil cu temperatura asta, de aceea, în cazul în care se foloseşte orice fel de climatizare, ori medicală, ori centrală, trebuie folosită masca!

(Reporter): Dar, de exemplu, în toate spaţiile ar trebui să nu folosim aer condiţionat sau...?

(Medicul Mihai Craiu): În toate spaţiile în care sunt pacienţi bolnavi! Deci, în toate spaţiile în care pacientul face o procedură: fie că merge la laborator, fie că e examinat ORL, fie că e intubat.

(Reporter): De ce, domnule doctor?

(Medicul Mihai Craiu): Pentru că, în cursul unei proceduri, fie că plânge copilul, fie că strănută adultul, se răspândesc în aer aceste particule, despre care am zis că pot să stea zeci de minute în aer. Şi, dacă dăm drumul la aerul condiţionat, cum am fi noi în această cameră, vom duce particulele în următoarele 30 de minute în hol. Oamenii vor şti că acolo nu a fost nimeni sau nu a făcut sau asistenta iese din cameră şi îşi scoate masca, pentru că a ieşit din camera în care a făcut procedura. De-asta aerul condiţionat poate să contamineze şi camera sau holul de lângă. În cazul în care dăm drumul la climatizare, dar cu uşile închise, respectând protocoale - sunt protocoale foarte clare făcute, fiecare instituţie şi-a făcut prin regulament intern ce şi cât este permis. 

(Reporter): Mulţumesc tare mult!

Ema Schweninger
coronavirus coronavirus romania covid-19 mihai craiu ce trebuie sa stii
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025