Afinele sunt tot mai cultivate în România, dar în magazine găsim mai mult din import
Afinele românești ajung pe mesele străinilor, iar noi mâncăm fructe de import. Cum se explică acest paradox? Producătorii locali preferă să vândă la export, pentru că obţin preţuri mai mari.
De Redactia Observator la 15.07.2019, 00:35Afinele românești ajung pe mesele străinilor, iar noi mâncăm fructe de import. Cum se explică acest paradox? Producătorii locali preferă să vândă la export, pentru că obţin preţuri mai mari.
În satul Mija din judeţul Dâmboviţa se află una dintre cele mai mari plantanţii de afine din România. S-au investit 10 milioane de euro, mare parte bani europeni, în cultura care se întinde pe zeci de hectare.
RADU NICULESCU, director vânzări plantaţie afine: Astăzi recoltăm soiul Duke, ducele, este un soi timpuri, extrem de dulce şi după cum puteţi vedea mărime fructului poate depăşi chiar 20 de milimetri, este mai mare decât o monedă de 10 bani.
Fructele se culeg manual cu zilieri. Producţia este în jur de 10 tone la hectar.
MADALIN SLAV, horticultor ferma afine: Secretul recoltării este ca fructele să fie atinse cât mai puţin astfel încât să nu fie ştearsă pruina, acesta brumă cum i se zice în termeni populari.
Aproape întreaga producţie de aici pleacă la export în Anglia, spre două lanţuri de supermarketuri. Asta pentru că acolo preţurile sunt mai bune, iar piaţa este deja formată.
RADU NICULESCU, director vânzări plantaţie afine: În momentul de faţă este undeva la 3 euro preţul pe kilogram, iar la începutul şi finalul sezonului undeva la 5-6 euro pe kilogram.
În ultimii patru ani exporturile de afine de pădure sau de cultură s-au dublat, de la aproape 600 de tone în 2014, la 1.200 de tone în 2018. Principalele ţări în care trimitem afine sunt Anglia, Germania şi Italia. Şi în timp ce afinele româneşti pleacă la export, noi cumpărăm din magazine fructe din Olanda, Ungaria şi Franţa
RADU NICULESCU, director vânzări plantaţie afine: Au gust iar la ei deja este o cultură dimineaţa se mânâncă afine, la prânz se mânăcă afine. Fructele de pădure încep să înlocuiască gustările nesănătoase.
Nici când ajung în România, britanicii nu îşi schimbă obiceiurile.
”Eu le mănânc tot timpul. Le-am cumparat pentru copilul meu. Îi plac foarte mult. Deci noi le cumpărăm aproape în fiecare zi”, spune o britanică.
În magazinele noastre, în sezon, afinele se vând cu 32 de lei kilogramul. Suprafaţa cultivată de afine a crescut de la 132 de hectare la 183 în ultimul an, arată datele oficiale.