Caz la indigo cu Matteo Politi. Cel de-al doilea medic fals care a operat în România ar fi tot italian
Ministerul Sănătăţii a descoperit încă un chirurg fals. Deocamdată, autorităţile nu au făcut publică identitatea noului impostor. Se pare însă că e tot un italian. Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti vorbeşte despre un caz tras la indigo cu cel al lui Matteo Politi.
De Redactia Observator la 08.02.2019, 20:22Ministerul Sănătăţii a descoperit încă un chirurg fals. Deocamdată, autorităţile nu au făcut publică identitatea noului impostor. Se pare însă că e tot un italian. Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti vorbeşte despre un caz tras la indigo cu cel al lui Matteo Politi.
Cazul Matteo Politi scoate la lumină slăbiciunile unui sistem de sănătate în care o persoană fără pregătire medicală poate obţine o parafă care îi dă dreptul să îmbrace halatul alb şi să ţină în mâini viaţa unui pacient. De abia a început ancheta în cazul italianului cu opt clase care se credea specialist închirrgie plastică că autorităţile din Bucureşti au descoperit un alt fals medic.
Ancheta autoritatilor in cazul lui Matteo Politi a scos la lumina un caz tras la indigo. Un alt medic ar fi obtinut in mod fraudulos cod de parafa, dupa modelul italianului cu opt clase, iar pe mana lui au cazut mai multi pacienti. Directia de Sanatate Publica si Ministerul vor pune la dispozitia organelor de ancheta toate informatiile pe care le-au adunat in urma propriilor anchete.
În timp ce Ministerul verifică medicii străini aflaţi sub contract cu diferite clinici private din ţară, un alt scandal e pe cale să izbucnească la cel mai mare spital de urgenţă din Oltenia. Doi medici străini, care nu şi-au terminat studiile şi care nu au obţinut parafă şi specilizare, ar fi intrat în sala de operaţie cu bisturiul în mână. O spune unul din medicii spitalului, profesor universitar şi specialist în urologie, care a împărţit aceeaşi sală de operaţie cu unul dintre ei.
MUGUR RIZA, specialist urolog la Spitalul Judeţean din Craiova: Cine îi interzice? Asta e România. De asta şi vine, să îi ajute să opereze! Că e mâna a doua, că e mâna a noua. Există protocoalele, operatorii şi foile de observaţii unde sunt consemnate acţiunile respective.
Pe 8 noiembrie, anul trecut, unul dintre medicii străini ar fi făcut chiar o intervenţie chirurgicală, în timp ce în actele medicale, Mugur Riza figura ca medic principal, deşi acesta era în concediu medical. Şefii spitalului l-au chemat atunci de acasă ca să asiste la operaţie.
MUGUR RIZA, specialist urolog la Spitalul Judeţean din Craiova: Tu figurezi că ai operat, dar de fapt a făcut ăsta care nu avea voie! Eu nu sunt de acord să se facă ilegalităţi şi nu sunt de acord să acoperim ilegalităţile.
CRISTINA GEORMANEANU, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean din Craiova: (N.r. cei doi medici) Şi-au desfăşurat activitate conform legislaţiei în vigoare. Cu alte cuvinte, nu s-a găsit nimic în neregulă.
Mărturiile medicilor arată cât de uşor se încalcă legi în România. Nici acum autorităţile noastre NU sunt sigure dacă diploma italianului cercetat pentru exercitarea fără drept a profesiei medicale este falsă.
ECATERINA ANDRONESCU, ministrul Educaţiei: Era apostilata. Apostila e o recunoastere a diplomei de catre statul care garanteaza pentru acea diploma. De aia avem institutii abilitate sa verifice daca e un fals sau un document adevarat.
Reporterii Observator au mers pe urmele diplomei lui Matteo Politi la Priştina. Reportajul, mâine, la Observatorul orei 19.