Studiu. Cea mai mare cantitate de alergeni, în locuințele izolate cu polistiren
Petrecem tot mai mult timp în casă sau la birou şi devenim din ce în ce mai alergici. Este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Agenţia de Mediu din Statele Unite după ce au analizat aerul din spaţiile închise. Acesta poate fi şi de cinci ori mai încărcat cu alergeni faţă de cel de afară.
De Redactia Observator la 30.09.2018, 11:27Petrecem tot mai mult timp în casă sau la birou şi devenim din ce în ce mai alergici. Este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Agenţia de Mediu din Statele Unite după ce au analizat aerul din spaţiile închise. Acesta poate fi şi de cinci ori mai încărcat cu alergeni faţă de cel de afară.
Cea mai mare concentraţie de alergeni s-a descoperit în clădirile izolate cu polistiren. Faţă de aerul dintr-o construcţie doar din lemn, la cele anvelopate cu polistiren şi care mai au şi geamuri termopan, alergenii sunt şi cu 200 la sută mai mulţi.
Au fost descoperite două tipuri mari de poluanţi care pot duce la alergii. Cei fizici, cum ar fi umiditatea excesivă, radonul, praful şi chiar câmpurile electrice şi poluanţii biologici, mai exact, microbii, virusurile sau mucegaiul.
Poluanţii din prima categorie pot duce la uscăciunea căilor respiratorii sau iritaţii ale ochilor iar cei biologici duc direct la alergii sau infecţii, uneori foarte grave.
Tot în spaţiile închise mai avem de-a face şi cu o serie de produşi chimici care pot avea potenţial alergen. Aceştia sunt emanaţi de materialel de construcţie din care este făcut imobilul, de lacuri, vopsele şi chiar de produsele de curăţenie. Toţi aceşti compuşi pot duce la iritaţii ale căilor respiratorii. Cine sunt cei mai afectaţi? Evident, copiii.
De aceea specialiştii ne îndeamnă să petrecem cu ei cat mai mult timp in aer liber, chiar şi atunci când afară temperaturile sunt mai scazute.