Ambrozia, un adevărat coșmar pentru cei alergici: "Începi să strănuţi, curge nasul, ai mâncărimi în gât"
A început sezonul ambroziei şi odată cu el şi o perioadă grea pentru cei alergici. Problema o reprezintă chiar proprietarii de terenuri care nu îşi curăţă pământul. Deşi amenzile sunt din ce în ce mai mari pentru ei, bălăriile cresc în voie.
la 12.08.2020, 23:18- Alergia la ambrozie le provoacă mari neplăceri persoanelor sensibile
- Planta crește înapoi la două săptămâni după tăiere
Oana Calenciuc, alergică la ambrozie: Începi să strănuţi, curge nasul, ai mâncărimi în gât, te mănâncă urechile, tuşeşti şi o ţii aşa permanent. Cel mai rău a fost cu pierderile de echilibru. M-am trezit într-o dimineaţă că nu pot să mă ridic din pat.
Lunile august, septembrie şi octombrie sunt un calvar pentru Radu şi mama lui. Problemele au apărut acum câţiva ani când s-au mutat la casă, în Ilfov. În vecinătatea locuinţei, ambrozia a invadat terenurile lăsate în pârloagă.
În această perioadă vânzările la aparatele de purificare a aerului explodează. Se vând zeci de mii pe lună. Preţurile pornesc de la 400 de lei, dar pot trece şi de 2.000 de lei în funcţie de suprafaţa locuinţei.
Robert Manea, distribuitor: Polenul de ambrozie are o dimensiune de 20 microni. Un filtru HEPA captează particule mai mari de 0,03 microni, deci asta înseamnă că este eficient în a capta polenul de ambrozie din aer.
Potrivit statisticilor, 500.000 de români au alergie la ambrozie.
Poliana Leru, medic alergolog: În ultimii ani, au venit din ce în ce mai mulţi pacienţi în această perioadă: august- septembrie. De la an la an, chiar era o dublare a numărului de pacienţi.
Polenul provenit de la ambrozie este foarte periculos pentru că se împrăştie pe o rază de sute de kilometri, spun medicii.
Marian Zamfir, reprezentant Zone Verzi Craiova: Planta, după cum vedeţi, pare că ar fi semănată, fiind adaptată la toate condiţiile de mediu, se dezvoltă foarte repede, fie în condiţii de secetă sau de umiditate foarte mare. Fie şi în beton dacă e o bucăţică de pământ, ea vegetează.
După ce este tăiată, planta creşte la loc în două săptămâni. Degeaba sunt curăţate parcurile, buruiana rămâne pe terenurile private.
Deşi legea îi obligă pe proprietarii de terenuri să-şi cureţe pământul, mulţi nu fac acest lucru. Totul în contextul în care amenzile s-au majorat. Pentru persoane fizice sancţiunea este între 1.000 şi 5.000 iar pentru persoane juridice între 10.000 şi 20.000 de lei.
De la începutul anului şi până acum, Garda de Mediu a primit peste 200 de plângeri. La rândul lor, inspectorii de mediu au trimis peste 160 de avertismente primăriilor.