Alergia la antibiotic ar fi ucis un tânăr din Alba, care s-a tratat singur de o durere în gât
Moartea unui tânăr de 37 de ani ar trebui să declanşeze o alertă naţională. Bărbatul s-ar fi tratat singur pentru o durere în gât. A luat unul dintre cele mai alergene antibiotice.
De Redactia Observator la 25.01.2020, 22:56- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Moartea unui tânăr de 37 de ani ar trebui să declanşeze o alertă naţională. Bărbatul s-ar fi tratat singur pentru o durere în gât. A luat unul dintre cele mai alergene antibiotice. La spitalul din Alba Iulia, unde a murit, e anchetă. Astfel de tragedii se pot însă repeta oricând. Studiile arată că românii iau medicamente ca pe bomboane.
La finalul unei zile în care s-a simţit din ce în ce mai rău, bărbatul a decis să meargă la spital. Acuza dureri în gât şi nu putea respira.
”Cei de la urgenţă l-au luat in evidenta, l-au ţinut în camera de triaj 15-20 de minute ceva de genul din cate am inteles si eu, dupa care, dupa inca o ora, dupa mai multe manevre de resuscitare, din cate am inteles, a fost declarat decedat”, povestește un prieten.
Familia pacientului susţine că ar fi aşteptat mai bine de o oră pentru a fi preluat. Medicii spun însă că bărbatul a fost consultat la 10 minute de la sosire şi că s-au respectat toate protocoalele.
Bărbatul le-ar fi spus medicilor că şi-a administrat singur medicamente printre care şi un antibiotic la care ar fi putut fi alergic.
CONSTANTIN CÂNȚA, medic specialist medicină de urgenţă: Un medicament se vede si pe contraindicatii ca are este foarte alergen si poate produce anafilaxie, soc anafilactic care se manifesta cu hipotensiune, saturatii mici, greutate in respiratie.
Starea pacientului s-a înrăutăţit rapid. A fost intubat şi apoi resuscitat, însă toate eforturile medicilor au fost în zadar. Necropsia a arătat ulterior că bărbatul a murit în urma unui şoc anafilactic. Conducerea spitalului va demara si o anchetă internă, pentru a inlatura acuzatiile familiei.
DIANA MÂRZA, managerul spitalului de urgenţă Alba-Iulia: Am vizualizat camerele de supraveghere si am constatat ca toti colegii nostri, personalul medical si-a facut bine treaba conform protocoalelor existente in vigoare.
O anchetă a fost făcută şi de Directia de Sanatate Publică Alba. Inspectorii au ajuns la aceeaşi concluzie.
DUMITRU ALEXANDRU SINEA, director executiv DSP Alba: S-a stabilit ca procedurile au fost respectate la nivelul unitatii de primiri-urgenţe. Tanarul a fost incadrat in cod urgent verde, care presupune un timp maxim de asteptare de 60 de minute.
Medicii legişti trebuie să stabilească dacă bărbatul avea alergie la acel antibiotic. Un studiu al Societăţii Române de Rinologie arată că 4,5 milioane de români s-au tratat anul trecut de o simplă răceală cu antibiotice. Peste 30% dintre ei au făcut acest lucru fără recomandarea unui medic.