Doi din trei angajați români sunt foarte stresați la locul de muncă (studiu)
Doi din trei români sunt foarte stresaţi la locul de muncă, arată un nou studiu alarmant. Iar aproape jumătate dintre angajaţi susţin că au ajuns deja la epuizare. Nu îi presează doar sarcinile prea grele sau termenele-limită.
De Redactia Observator la 23.10.2019, 20:48Doi din trei români sunt foarte stresaţi la locul de muncă, arată un nou studiu alarmant. Iar aproape jumătate dintre angajaţi susţin că au ajuns deja la epuizare. Nu îi presează doar sarcinile prea grele sau termenele-limită. SMS-urile primite de la şefi sau chiar de la colegi în timpul liber pot fi la fel de stresante, arată studiul.
Jumătate dintre angajaţii români spun că principalele trei motive pentru care se simt stresaţi la locul de muncă sunt: mediul de lucru dezorganizat şi haotic, suprasolicitarea sau primirea unor sarcini care nu apar în fişa postului, cum ar fi responsabilităţile pe care sunt obligaţi să le preia de la alţi colegi. Aceasta e problemă de care se plâng patru din zece angajaţi.
E-mailurile şi SMS-urile primite de la şefi în afara orelor de program contribuie şi ele la creşterea nivelului de stres.
"Dacă îi obişnuieşti să te sune că tu eşti disponibil non-stop, atunci aşa vor proceda. Ţine foarte mult de noi să ne organizăm", reacționează un angajat.
Companiile care au înţeles că stresul scade randamentul au început să găsească soluţii pentru a-şi ţine angajaţii fericiţi. Pe lângă team-buildinguri, multe firme au amenajat locuri de relaxare pentru salariaţi.
ALTE MOTIVE DE STRES:
- preluarea responsabilităţilor colegilor
- comunicarea slabă între management şi echipă
- obiective greu de realizat
- deadline-uri greu de realizat
- E-mailuri sau SMS-uri în timpul liber
Patronii s-au gândit însă şi la alte soluţii. De la amenjarea spaţiului de lucru în mod cât mai prietenos, cu muzică, scaune relaxante sau ursuleţi de pluş... până la tradiţii interne.
ADRIANA VLAD, specialist în branding employer: Avem un obicei...Se numeşte "Happy Friday", în fiecare a treia zi de vineri din lună, avem un mini-eveniment: că facem clătite împreună, că facem târguri în scopuri caritabile, am organizat chiar un joc care s-a întins pe toat parcursul zilei.
Pe termen lung, stresul poate provoca afecţiuni serioase, avertizează medicii.
EVA CRISTESCU, medic: De la oboseala accentuată, urmată de insomnie, urmată de deficit de atenţie, stări depresive, anxietate, până la suverinţe cardiovasculare sau dureri de oare, de articulaţii
Acelaşi studiu arată că doar 7,7% dintre angajaţii români resimt stresul foarte puţin sau deloc.