Angajaţii români nu pot fi obligaţi să se vaccineze. Documentul trimis de Ministerul Sănătăţii către Avocatul Poporului
Angajaţii români nu pot fi obligaţi de companiile în care lucrează să se vaccineze. O arată un document oficial trimis de Ministerul Sănătăţii către Avocatul Poporului, citat de profit.ro.
De Redactia Observator la 12.08.2021, 10:39- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Potrivit adresei trimise de Ministerul Sănătăţii, vaccinarea rămâne voluntară şi gratuită, drept urmare firmele nu îşi pot obliga angajaţii să se imunizeze.
"Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită. Referitor la aspectele prezentate în adresa dumneavoastră legate de obligarea angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii - accesul la locul de muncă a (sic! - n. red.) persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art. 33 - lit. d), în cadrul relațiilor de muncă funcţionează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii (art. 5 - alin. (1) ), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor (art.40 - lit. c)).
Așadar, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19de către angajator o apreciem în afara cadrului legal", se arată în adresa transmisă Avocatului Poporului de către Ministerul Sănătății, citat de profit.ro.
Răspunsul Ministerului Sănătăţii vine ca urmare a unor demersuri ale Avocatului Poporului începute din data de 15 iulie, prin care instituţia Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu referitor la obligarea la testarea periodică, din venituri proprii ale lucrătorilor din sănătate.