Autospeciale SMURD, construite într-o fabrică din Cluj
Anul acesta avem toate şansele să nu mai vedem ambulanţe în ultimul hal de degradare pe străzile din România. Asta datorită unei fabrici de lângă Cluj-Napoca, acolo unde nişte autospeciale sunt transformate în Salvări. Nu este uşor, nu este nici ieftin.
De Redactia Observator la 29.01.2019, 14:03Anul acesta avem toate şansele să nu mai vedem ambulanţe în ultimul hal de degradare pe străzile din România. Asta datorită unei fabrici de lângă Cluj-Napoca, acolo unde nişte autospeciale sunt transformate în Salvări. Nu este uşor, nu este nici ieftin.
Zeci de autospeciale noi aşteaptă să iasă pe porţile fabricii din Cluj. Sunt salvările cu care medicii de la ambulanţă şi de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă vor răspunde în scurtă vreme la apelurile primite la 112. E nevoie de zile întregi pentru ca o singură maşină venită de la dealerul auto să devină autosanitară.
George Osan, reprezentant al fabricii: Autospecialele vin ca nişte furgoane de marfă. Se pregăteşte pentru instalarea ramforsărilor, cablajul electric şi instalaţia de oxigen. A fost montat şi un aer condiţionat pe plafonul maşinii, bară luminoasă, ventilator, instalaţii pentru comunicaţii.
Nu sunt operaţiuni simple. O tăietură greşită poate compromite întreaga maşină.
După montarea echipamentelor medicale, valoarea fiecărei ambulanţe se dublează. Cele mai scumpe autosanitare produse aici costă 100.000 de euro.
Fabrica din Cluj-Napoca a asamblat şi autospeciale de mari dimensiuni, folosite la stingerea incendiilor sau în misiunile cu victime multiple - dar cele mai multe astfel de maşini au fost trimise peste graniţe.