Aprozarul e din nou la modă, dar cu multe produse de import
Pofta de fructe şi legume româneşti a dat naştere unei afaceri tot mai des întâlnite: aprozarul. Este locul din care clienţii cumpără în orice anotimp verdeţuri şi produse proaspete, de negăsit în pieţe şi în supermarketuri.
De Redactia Observator la 17.03.2019, 00:00Pofta de fructe şi legume româneşti a dat naştere unei afaceri tot mai des întâlnite: aprozarul. Este locul din care clienţii cumpără în orice anotimp verdeţuri şi produse proaspete, de negăsit în pieţe şi în supermarketuri. Doar că nici acest tip de magazin nu scapă de invazia importurilor. Nu este singurul lucru care îl deosebeşte de aprozarul de odinioară.
Din aprozarul de odinioară, orăşenii cumpărau legume şi fructe proaspete, obţinute prin truda ţăranilor români. Iarna, rafturile erau aproape goale. Se mai găseau doar cartofi, ceapă şi varză. Trei decenii mai târziu, aprozarul a căpătat o nouă faţă. Şi clienţi mai pretenţioşi. Astăzi, pe rafturi stau la loc de cinste, alături de produsele autohtone, şi legume aduse de la mii de kilometri.
Chiar şi aşa, aprozarele moderne şi-au câştigat clienţi fideli. Din nostalgie, le calcă pragul şi bunicii aflaţi în căutarea gustului pierdut.
Din aprozarul modern, nu lipsesc fructele exotice şi legumele complet necunoscute în trecut printre români. Cum ar fi lămâile verzi, ghimbirul sau pomelo. Clienţii au găsit şi alte avantaje.
În funcţie de cartier, legumele din aprozar pot fi chiar şi cu 50% mai scumpe decât în piaţă sau în magazine. Un preţ pe care tot mai mulţi sunt dispuşi să-l plătească.
Moda aprozarelor e însă abia la început în România. În timp ce micii fermieri din toată ţara se plâng că nu au unde să-şi vândă marfa. Ca să salveze agricultura românească, guvernanţii vor să relanseze vechile cooperative. Până atunci, în magazine, în aprozare şi în pieţe ajung în fiecare an fructe şi legume de import, de peste un miliard de euro.