Asemănările şi deosebirile dintre cele două tipuri de vaccin anti-Covid-19
După vaccinul Pfizer, şi serul Moderna a primit aprobarea agenției de medicamente din Statele Unite. Asta înseamnă că, în aproximativ o lună, am putea avea şi noi două opțiuni pentru vaccinul antiCOVID. Specialiștii spun că ambele sunt sigure, dar condiţiile de depozitare a dozelor ar putea face însă diferenţa. Iată asemănările şi deosebirile dintre cele două vaccinuri.
De Valentin Stan la 20.12.2020, 20:56- Condiţiile de depozitare a dozelor ar putea face însă diferenţa
- Specialiștii din vestul Europei își doresc să aibă de ales
Al doilea vaccin anti COVID a fost deja aprobat de Statele Unite. După avizul specialiștilor americani, agenția europeană ar avea nevoie de aproximativ o lună pentru a da undă verde vaccinului Moderna. Deși ambele seruri sunt produse într-un mod asemănător, cele două vaccinuri nu sunt identice.
Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-Covid-19
În privința eficienței, diferența dintre cele două vaccinuri este foarte mică, de doar 0,5%. Studiile au arătat că serul Pfizer previne mai multe îmbolnăviri.
Vaccinul Moderna câștigă teren în cazul vârstnicilor. Aici, serul are o eficiență de 100%, în timp ce Pfizer previne infectarea în 93,7% din cazuri la persoanele cu vârste peste 65 de ani.
Ce efecte secundare au cele două tipuri de vaccin
Cât despre efectele secundare, ele au apărut mai des la cei vaccinați cu serul Moderna. Principalele simptome au fost oboseala, durerea de articulații și frisoanele.
Principala diferență dintre cele două vaccinuri este modul de depozitare.
În timp ce serul Pfizer are nevoie de o temperatură de -80 de grade Celsius, vaccinul Moderna se poate transporta chiar și la 8 grade.
Cum este ales vaccinul pentru fiecare persoană?
Reporter: Cum decideti cine se imunizeaza cu Moderna si cine cu Pfizer?
Valeriu Ghoerghiţă, coordonator strategie vaccinare: Moderna a primit aprobare de la FDA de la grupa de vârstă de 18 ani în sus, spre deosebire de BionTech - Pfizer autorizare de la 16 ani în sus. Cantitatea de vaccinuri contractata pentru Moderna este aproape la jumătate comparativ cu cât s-a contractat de la Pfizer. Dacă ai facut o doza dintr-un vaccin, a doua trebuie sa fie din acelasi tip.
Inclusiv specialiștii din vestul Europei își doresc să aibă de ales.
Dr. Mitchell H. Grayson, consilier pe probleme de sănătate: E foarte puţin probabil ca o persoană să aibă reacţii la toate tipurile de vaccin pe care le vom avea. Dacă se dovedeşte că unei persoane nu i se poate administra un tip de vaccin, cel mai probabil, va putea opta pentru unul diferit.
Paul Duprex, directorul Centrului de Cercetare, Universitatea Pittsburgh: Vrem să avem opţiuni! Avem opţiunea cu mesager ARN, în acest moment. Să sperăm că la începutul anului 2021, vom avea şi alte variante de vaccin.
Dacă totul merge conform planului producătorilor, vaccinul Moderna ar putea ajunge în Europa la începutul lui februarie. Un pacient primește a doua doză de ser Moderna după 28 de zile de la prima injecție, în timp ce vaccinul Pfizer se face într-un interval de 21 de zile.