Fundaţia Renaşterea a sărbători 18 ani de la înfiinţare. Ateneul Român a fost iluminat în culoarea roz
Octombrie este luna roz, adică luna în care se luptă împotriva cancerului la sân. Aşa a sărbătorit Fundaţia Renaşterea vârsta majoratului: 18 ani de la înfiinţare. Şi tot de atâta timp, femeile din România depistate cu cancer la sân au din ce în ce mai multe speranţe de supravieţuire.
De Redactia Observator la 02.10.2018, 11:03Octombrie este luna roz, adică luna în care se luptă împotriva cancerului la sân. Aşa a sărbătorit Fundaţia Renaşterea vârsta majoratului: 18 ani de la înfiinţare. Şi tot de atâta timp, femeile din România depistate cu cancer la sân au din ce în ce mai multe speranţe de supravieţuire. Iar asta datorită noilor tratamente, dar şi ajutorului echipei de la Renaşterea.
Personalităţi din România au luat parte la aniversarea celor 18 ani de la înfiinţarea fundaţiei Renaşterea. Prin prezenţă, dar şi prin donaţii, şi-au exprimat solidaritatea cu româncele care luptă cu această boală cumplită: cancerul la sân. Mai multe lucrări de artă, obiecte şi manuscrise au fost scoase la licitaţie.
Mihaela Geoană, preşedinte Fundaţia Renaşterea: Este a optsprezecea iluminare în roz. Este un eveniment prin care aducem aminte femeilor că a mai trecut un an şi că trebuie să-şi facă controlul.
Cristiana Copos, vicepreşedinte fondator Fundaţia Renaşterea: Foarte multe lucuri pe care ni le-am porpus acum 18 ani au devenit realitate. Ne-am dorit să aducem sănătate, să aducem conştientizare în rândul femeilor şi cred că lucrul acesta s-a întâmplat. Avem două centre de diagnostic cu medici excepţionali.
Evenimentul a fost deschis de regizoarea Chris Simion, chiar ea o învingătoare în lupta cu boala.
Chris Simion, regizor: Este un tratament dur. Aş fi ipocrită să spun că este flaore la ureche pentru că nu este. Dar, cu răbdare şi cu credinţă descoperi ceea ce este esenţial.
Cancerul la sân ucide, în fiecare an, sute de mii de femei în întreaga lume. Iar în România, situaţia este de-a dreptul dramatică. Din fericire, însă, şansele de supravieţuire au crescut semnificativ în ultima vreme. O spune chiar ministrul Sănătăţii.
În ţara noastră, în fiecare an, 9000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân. Dar avem şi 3000 de decese pentru că peste 50 % din cele diagsnosticate sunt diagnosticate într-un stadiu avansat: III, IV.
Depistarea în stadii incipiente a cancerului la sân este esenţială, pentru ca tratamentul să fie eficient. De aceea, un control anual, în jurul vârstei de 40 de ani, este ideal pentru prevenţie.